Hrvatski radio

Radio Sljeme

Mario Mamić izlazi iz istražnog zatvora

16.12.2015.

11:36

Autor: Mario Mihaljević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zagrebački Županijski sud odbio je Uskokovu žalbu i potvrdio da se Mario Mamić može braniti sa slobode uz jamčevinu u nekretnini i novcu, ukupne vrijednosti pet milijuna kuna. Na slobodi se mora pridržavati određenih mjera opreza, među kojima je i zabrana kontaktiranja sa svjedocima.

Glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić rekao je da se će ročište sazvati čim sud dobije dokaz o upisu založnog prava te uplaćenom novcu. Sud je prihvatio i izmijenjenu ponudu suosumnjičenog poduzetnika Sandra Stipančića. U njegovu slučaju založno pravo na nekretninu vrijednu četiri milijuna kuna treba upisati na Općinskom sudu u Bujama pa bi procedura izlaska u njegovu slučaju mogla biti duža nego za Maria Mamića. 

Uz njih i navodnog organizatora izvlačenja novca iz Dinama, izvršnog predsjednika tog kluba Zdravka Mamića u Remetincu je i poduzetnik Igor Krota koji nije ni ponudio jamčevinu. Peti osumnjičenik, izvršni predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Damir Vrbanović od početka istrage se brani sa slobode.  

Sud je u ponedjeljak prihvatio izmijenjeni prijedlog jamčevine za Zdravka Mamića koji je u drugom pokušaju ponudio jednu nekretninu i nešto više od 6,3 milijuna kuna u gotovini.  Prema novom prijedlogu Mamić će se moći braniti sa slobode uz upis založnog prava na kuću u Samoboru koja je procijenjena na 7,63 milijuna kuna, dok će ostatak do 14 milijuna kuna, koliko mu je ranije određeno za izlazak iz Remetinca, uplatiti u gotovini. 

Kako se Uskok nije odrekao prava žalbe na tu odluku, a žalbeni rok je do četvrtka, o njegovu izlasku iz istražnog zatvora ništa se neće znati najranije do petka. Uskok sumnja da je iz Dinama ukupno izvučeno preko 200 milijuna kuna. Nova Uskokova istraga protiv najmoćnijeg čovjeka hrvatskog nogometa, kojega se već ranije teretilo za više od sto milijuna kuna izvučenih iz Dinama, rezultat je nadzora kojega je mjesecima provodio sektor za otkrivanje poreznih prijevara pri Ministarstvu financija.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.