Hrvatski radio

Radio Sljeme

Marš solidarnosti: Za otvorenu Europu i počast žrtvama u Parizu

14.11.2015.

18:10

Autor: Mario Mihaljević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nekoliko stotina građana okupilo se na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu na skupu podrške izbjeglicama, gdje su minutom šutnje odali počast žrtvama terorističkih napada u Parizu te pozvali vlade i institucije Europske unije da pokažu humanost i solidarnost.

Građani su krenuli  s Trga žrtava fašizma u povorci i s transparentima na kojima je pisalo "Marš solidarnosti", "Solidarnost nema granica", "Za otvorenu Europu" preko Trga kralja Tomislava do Trga Europe. Prolazeći ispred Francuskog veleposlanstva položili su pet crvenih ruža za žrtve terorističkih napada u Parizu.

Na svakom od punktova održali su govore. Na Trgu Europe govore su održali i aktivisti iz Srbije i Slovenije, a bubnjarski sastav "Vibrice" bubnjao je u ritmu afričke glazbe. 

Mi, volonteri, građani, izbjeglice - ne prihvaćamo da Europa postane zatvoren kontinent. Ne prihvaćamo ni to da jedina alternativa za ljude koji bježe od nesigurnosti ratova postane nesigurnost unutar europskih granica gdje su prepušteni marginalizaciji i kriminalizaciji te izloženi rasizmu i ksenofobiji, poručeno je na Maršu solidarnosti, kojega su organizirali Mreža antifašistkinja Zagreba (MAZ) i Inicijativa "Dobrodošli!". Po procjenama organizatora na Maršu se okupilo oko 700 građana, a po procjenama policije oko 350.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.