Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Martin je v Zagrebu" do nedjelje

10.11.2015.

20:20

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Manifestacija "Martin je v Zagrebu" održava se do 15. studenoga na Trgu bana Josipa Jelačića, gdje će posjetiteljima uz glazbu i zabavu biti predstavljen običaj Martinja. "Martinje" je pučki običaj prevođenja - krštenja mošta u mlado vino, na dan sv. Martina, 11. studenoga.

U Hrvatskoj se taj običaj njeguje naročito u sjeverozapadnim vinorodnim područjima. Zagrepčani i njihovi gosti taj običaj krštenja mošta u mlado vino na manifestaciji "Martin je v Zagrebu" moći vidjeti u subotu, 14. studenoga.

Manifestaciju je otvorio gradonačelnik Milan Bandić. Već 15. put zaredom organizira je Grad Zagreb u suradnji s KUD-om "Prepuštovec", Vinogradarsko-vinarskom udrugom "Zagrebačko vinogorje", Udrugom "Vinska cesta Grada Zagreba" te vinarima iz Zagrebačke županije. Osim degustacije i prodaje vina i hrane, za građane je organiziran bogat kulturno-umjetnički program za koji je zadužen KUD Prepuštovec.

Gradonačelnik Bandić je pozvao građane da posjete manifastaciju Martinja u Zagrebu i odvezu se kući javnim prijevozom.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.