Hrvatski radio

Radio Sljeme

Maske na otvorenom trgu - Tajna povijest kazališta

14.02.2017.

08:41

Autor: HNK/A.K.

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U subotu 25. veljače od 11 do 15 sati održat će se Tajna povijest kazališta, u sklopu suradnje s Etnografskim muzejom, Hrvatskim školskim muzejom i Muzejom za umjetnost i obrt, Hrvatsko narodno kazalište organizira manifestaciju Maske na otvorenom trgu.

U 10 sati u svakom od tri muzeja započinju prigodni programi za djecu i njihove roditelje na kojima će svi posjetitelji imati priliku našminkati se i pripremiti za završnu povorku maškara.

U 12 sati iz sva tri muzeja kreće povorka maškara prema Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu, gdje će biti organizirana velika završna proslava Fašnička revija. Ovim programom HNK u Zagrebu želi se pridružiti događanjima oko fašnika te time obilježiti stoljetnu tradiciju maškaranja. Za tu veliku manifestaciju osmislili smo program iz ovosezonskoga dramskog, opernog i baletnog repertoara, osobito privlačan djeci, koji će im u duhu fašničkoga slavlja približiti kazališnu umjetnost i proširiti njihovo poimanje maske, oblačenja u kostim i nastupanja, jer će i sami imati priliku pokazati svoju masku.

U 12:30 započinje prvi dio programa (u trajanju oko 1h) u kojemu će se izvoditi dijelovi iz sljedećih predstava:

Voditelji programa su Petra Svrtan, Kristijan Potočki i Dušan Bućan.

1.ČAROBNA FRULA, Wolfgang Amadeus Mozart

*Ivana Lazar, arija Kraljice noći Der Hölle Rache iz opere Čarobna frula W. A. Mozarta

*Stjepan Franetović, O sole mio i Santa Lucia, napolitanske pjesme

Za klavirom Nina Cossetto.

2.ORAŠAR, Petar Iljič Čajkovski

*Lutke, u koreografiji Dereka Deanea

Poslije programa, djeca će moći razgovarati i fotografirati se s glumcima, opernim pjevačima/pjevačicama i balerinama/baletanima.

13:30h, u drugome dijelu programa bit će održana revija maski, a žiri sastavljen od glumaca odabrat će najbolje maske. Tri najbolje maske biti će nagrađene.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.