Hrvatski radio

Radio Sljeme

Masovna grobnica u Gračanskom Dolju?

14.03.2017.

14:21

Autor: Margareta Jozinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Još nije utvrđeno nalazi li se u Gračanima još jedna masovna grobnica. U tijeku je probno iskapanje na mjestu gdje se treba graditi donja stanica nove sljemenske žičare, a do kraja tjedna očekuju se prvi rezultati.

Nekoliko već dosad otkrivenih grobnica dovoljan su dokaz da je na području podsljemenske zone, za vrijeme i krajem Drugog svjetskog rata, počinjen niz zločina. Stanovnici Gračana, koji sa zanimanjem prate probno iskapanje kod tramvajskog okretišta na Dolju, čuli su od starijih kako je već kopano u naselju i da postoji mogućnost da ima i vojske, ali i životinjskih ostataka.

Gračane je obišao i ministar branitelja Tomislav Medved u čijoj su nadležnosti i nestali za vrijeme Drugog svjetskog rata. Objasnio je da među žrtvama u podsljemenskoj zoni ima vojnika i civila, no u najvećoj mjeri u Gračanima se radi o vojnicima ustaških formacija. Radi se o brojci od oko 800 žrtava. Na najnovijem mogućem nalazištu još nije dokazano ni radi li se o ljudskim kostima, a ministar prve rezultate očekuje krajem tjedna.

Na ovoj lokaciji za sada nisu pronađeni tragovi. Imali smo nekoliko svjedočenja i iz toga razloga ovako temeljito, ozbiljno i studiozno pristupamo istraživanju, odnosno probnom iskapanju. Ovo je tek drugi dan kako smo počeli radove, a do kraja tjedna očekujem pregled cijelog terena, rekao je ministar branitelja Tomo Medved.

Iako Gračanima kruže svakojake priče, službeno se o mogućoj masovnoj grobnici na ovoj lokaciji nije znalo ništa. Na kosti se naišlo prilikom pripremnih radova na izgradnji nove sljemenske žičare.

Uprava za zatočene i nestale ustrojbeno ima dvije cjeline: sektor za Domovinski rat i sektor za Drugi svjetski rat. Prošle je godine uprava izašla na preko 120 lokaliteta. Sektor za Domovinski rat proveo je 78 probnih iskapanja od kojih je čak 9 ekshumacija na koje se još uvijek čekaju rezultati identifikacije. Čeka se i na jedinicu lokalne uprave i samouprave da osiguraju mjesto trajnog zbrinjavanja. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.