Hrvatski radio

Radio Sljeme

Master plan razvoja prometnog sustava Grada i okolnih županija

02.06.2015.

13:58

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za izradu prve faze Master plana prometnog sustava grada Zagreba, Zagrebačke županije i Krapinsko-zagorske županije, vrijedan oko 15,2 milijuna kuna, potpisali su u Ministarstvu pomorstva prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić i direktor Integriranog prometa zagrebačkog područja Ivan Miličević. Iz fondova EU-a sufinancirano je 85% , a preostalih 15% sufinanciranja dijele Grad Zagreb i dvije županije.

"Riječ je o projektu koji će predstavljati generalni plan razvoja prometa Grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagrebačke županije, a trebao bi poboljšati prometnu dostupnost cijelog područja kroz razvoj učinkovitog prometnog sustava. Također, omogućit će veću mobilnost stanovništva korištenjem ekološki, energetski i ekonomski najprihvatljivijim oblicima prijevoza, te integrirati prometne podsustave kroz institucionalna, organizacijska i infrastrukturna rješenja kao i povećati sigurnost u prometu", istaknuo je direktor Integriranog prometa zagrebačkog područja Ivan Miličević.

U prvoj fazi Master plana utvrdit će se stanje prometnog sustava te potrebna unaprjeđenja prometa na navedenom području s posebnim naglaskom na unaprjeđenju javnog prometa. U drugoj fazi definirat će se i valorizirati konkretne mjere i projekti iz područja prometa i prometne infrastrukture u svrhu integriranja svih vrsta prometa.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić podsjetio je da je Ministarstvo u Strategiji prometnog razvoja RH do 2030., koju je u listopadu prošle godine Vlada usvojila, postavilo temelje za financiranje projekata urbane i regionalne mobilnosti. Temeljem te Strategije jedinice lokalne i regionalne uprave i samouprave pozvane su izraditi master planove ili glavne planove prometnog razvoja, što je i preduvjet da se projekti gradske, prigradske i regionalne mobilnosti mogu kandidirati za sufinanciranje iz fondova Europske unije.

Kako je do sada takvih projekata bilo malo, Ministarstvo je 2014. raspisalo Poziv za iskaz interesa za sufinanciranje pripreme projekata održive gradske i prigradske mobilnosti kako bi potaklo jedinice lokalne i regionalne uprave i samouprave da krenu u izradu svojih master planova.

Na natječaju je odabrano deset projekata u kojima su zastupljene sve regije Hrvatske, a upravo je u tijeku potpisivanje ugovora kroz koje će Ministarstvo prometa lokalnim i regionalnim upravama i samoupravama te razvojnim agencijama ukupno dodijeliti 43 milijuna kuna sufinanciranih iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Hrvatskoj je, naglasio je Hajdaš Dončić, do 2020. na raspolaganju oko 12 milijardi kuna za promet. Većina je na raspolaganju za željeznicu, a ostatak za razvoj integrativnih prometnih modela.

"Više od 100.000 stanovnika iz Zagrebačke županije putuje u Grad Zagreb i to su pokazatelji o kojima moramo voditi brigu i omogućiti da u Zagrebu bude manje gužve, zagađenosti, ali da bude i utjecaja na ukupno gospodarstvo koje će učiniti kvalitetnijim, boljim i konkurentnijim nego što je ono danas", naglasio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. Ustvrdio je da će ovaj projekt omogućiti smanjenje privatnog prijevoza.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.