Hrvatski radio

Radio Sljeme

Medicinske sestre i tehničari prosvjedovali u centru Zagreba

12.05.2018.

16:03

Autor: Krešimir Vešnik

Borna Filic/PIXSELL

Borna Filic/PIXSELL

Foto: - / -

Više stotina medicinskih sestara i tehničara iz cijele Hrvatske sudjelovalo je na Međunarodni dan sestrinstva u prosvjednoj povorci središtem našeg grada. Tražili su poštivanje kolektivnog ugovora i bolje uvjete rada. Upozorili su na niske plaće i masovni odlazak na rad u inozemstvo.

Transparentima poput "Vratite mi moja prava i moje dostojanstvo" i "Veće plaće za ostanak u domovini" te bubnjanjem prosvjednici su u povorci od Glavnog kolodvora preko Parka Zrinjevac pa do Markovog trga upozorili na mnogobrojne probleme s kojima se medicinske sestre i medicinski tehničari suočavaju.

Iako smo najbrojnija grupacija zaposlenih u sustavu, smatramo da nas se nedovoljno vrednuje, da nas se zapostavlja i da se ne poštuju naša osnovna prava; recimo, iz kolektivnog ugovora, a da ne spominjem uredbe, pravilnike, statute; da ne spominjem nedostatak jedne strategije organiziranja, odnosno, planiranja ljudskih resursa, rekla je Anica Prašnjak iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara.

Prašnjak je ponudila i rješenja, Treba dati sestrama bolje radne uvjete; treba poštovati kolektivni ugovor; platiti prekovremene sate; treba ih više zaposliti; treba iznaći povoljnije kreditiranje, povoljnije stanbene uvjete.

Na mirnom prosvjedu sudjelovalo je nekoliko stotina ljudi iz cijele zemlje. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.