Hrvatski radio

Radio Sljeme

Međunarodna konferencija: IM.in - integracija imigranata u gradovima Europe

21.06.2017.

13:46

Autor: Emina Dabo Hunjak

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kako što bolje imigrante uključiti u život europskih gradova. To je glavna tema Međunarodne konferencije ''Prakse integracije imigranata u lokalnim zajednicama u Europi'' koja se održava u našem gradu u sklopu jedinstvenog projekta koji se provodi u Europi.

Projekt ''IM.in - integracija imigranata u gradovima Europe'' odnosi se na socijalno uključivanje imigranata, a financiran je od strane Europske komisije s 25 tisuća eura te ga Zagreb provodi u suradnji s talijanskom općinom Treviso.

Pročelnica gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Višnja Fortuna istaknula je osjetljivost grada prema pitanjima imigranata. Povezujemo sva upravna tijela, gradske uprave, sve naše urede, sve naše institucije, kako bismo svi zajednički na tom projektu odradili ono što je potrebno, a to je da se svi oni koji dođu u naš lijepi Zagreb ne osjećaju socijalno isključeni, nego socijalno uključeni, poručila je pročelnica.

U sklopu projekta težište se stavilo na obrazovanje i kulturu, a na konferenciji su svoje programe predstavile vladine i nevladine organizacije koje se bave tražiteljima azila. MUP je predstavio statističke podatke koji pokazuju da je ove godine u Hrvatskoj azil zatražilo 657 osoba, a problemi s kojima se najviše susreću su jezična barijera, zdravstvena zaštita, stanovanje i zapošljavanje, o čemu svjedoči i Kristina Samardžić iz Isusovačke službe za izbjeglice.

Kao veliki problem u integraciji ona je istaknula i jezičnu barijeru. Naime, migrantima do nedavno nije bio osiguran tečaj hrvatskoga jezika, a danas taj tečaj čini 70 sati što nije dovoljno da imigranti usvoje latinsko pismo i hrvatski jezik, poručuje Samardžić.

Socijalni plan Grada Zagreba u integraciji imigranata jest osigurati uvjete za njihovo privremeno stambeno zbrinjavanje te senzibilizirati javnost za prihvaćanje kulturnih različitosti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.