Hrvatski radio

Radio Sljeme

" Međunarodni dan bez plastičnih vrećica "

03.07.2019.

11:26

Autor: Boris Bogić

R.S.

R.S.

Foto: - / -

U povodu Međunarodnog dana bez plastičnih vrećica, Zelena akcija na glavnom kolodvoru organizirala je "performans" kako bi upozorili građane na sve opasnosti plastičnog otpada, a prema nedavno provedenoj znanstvenoj studiji, Jadransko je more jedno od triju najzagađenijih mora u Europi.

U Hrvatskoj se godišnje proizvede oko 200 milijuna plastičnih vrećica, a samo sedam posto se reciklira. Kako se vrećice ne raspadaju u potpunosti, kontaminiraju pitku vodu, ekosustave i time štete ljudskom zdravlju, naglasio je  voditelj programa gospodarenja otpadom Zelene akcije, Marko Košak

- Apeliramo na građane da prestanu koristiti ne samo plastične vrećice već i druge jednokratne plastične proizvode poput :čaša, boca, slamki, štapića za uši itd. -

Osim na društvenim mrežama, Zelena akcija aktivna je cijeli ovaj tjedan mnogim aktivnostima za građane pa tako u parku Ribnjak uz filmske projekcije postoje radionice i kvizovi, a sve kako bi se podignula svijest javnosti o opasnostima plastike koja nas okružuje. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.