Hrvatski radio

Radio Sljeme

Međunarodni dan osoba s invaliditetom

03.12.2013.

15:33

Autor: Nikolina Kovačević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ove godine obilježava se pod sloganom UN-a „Uklonimo barijere, otvorimo vrata: za društvo koje će uključivati sve".

Osobe s invaliditetom diljem svijeta suočavaju se s fizičkim, socijalnim, ekonomskim barijerama i predrasudama zbog kojih ne mogu potpuno sudjelovati kao ravnopravni članovi društva. Nemaju jednak pristup osnovnim resursima, kao što su obrazovanje, zapošljavanje, zdravstvena skrb, socijalna i pravna zaštita te imaju veću stopu smrtnosti. Invaliditet je ostao nevidljiv u glavnim razvojnim planovima i procesima. Poruka Ujedinjenih naroda uz 3. prosinca- Međunarodni dan osoba s invaliditetom prenesena je i na središnjoj svečanosti u organizaciji Zajednice saveza osoba s invaliditetom, koja je nedavno primljena u punopravno članstvo Europskog foruma osoba s invaliditetom.

3. prosinca udruge tradicionalno obilježavaju po cijeloj zemlji. Zaklada Čujem, vjerujem vidim pokrenula je akciju protiv nasilja nad knjigama. Ravnatelj Zaklade Mirko Hrkač je ukazao na problem podcrtavanja knjiga jer im to stvara poteškoće prilikom digitalizacije za slijepe osobe.

Ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić navela je neke od novosti koje bi osobama s invaliditetom trebale poboljšati život - 80 novih osobnih asistenata, 30 sati društveno korisnog rada u udrugama osoba s invaliditetom za korisnike socijalne pomoći, pravo glasa osobama bez poslovne sposobnosti i niz novih ili izmijenjenih zakona. Zagreb će u srpnju iduće godine biti domaćin Generalne skupštine Europskog foruma osoba s invaliditetom što će biti najveći takav skup održan u Hrvatskoj.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.