Hrvatski radio

Radio Sljeme

Međunarodni dan svjesnosti o bolestima štitnjače

25.05.2019.

17:43

Autor: Emina Dabo Hunjak

HRT: Radio Sljeme

HRT: Radio Sljeme

Foto: - / -

Obilježava se Međunarodni dan svjesnosti o bolestima štitnjače s ciljem podizanja svijesti o potrebi preventivnih pregleda i ranog otkrivanja te bolesti. Na Cvjetnom trgu građani su mogli saznati sve o toj sve češćoj bolesti osobito kod žena.

Na Cvjetnom trgu Hrvatska udruga za bolesti štitnjače u organizaciji s Gradskim uredom za zdravstvo stoga provodi javnozdravstvenu akciju "Svibanj mjesec leptira".

Na postavljenom štandu udruge građani su mogli saznati sve o bolesti štitnjače, kako je liječiti te kada otići na preventivni pregled. Bolest se javlja najčešće kod žena, a nisu je pošteđeni ni muškarci kod kojih se onda javlja u opasnijem obliku. No, ranim otkrivanjem i pravilnom terapijom s bolešću štitnjače može se normalno živjeti.

S tom bolesti nosi se i predsjednica Hrvatske udruge za bolesti štitnjače Verica Mešić.

- Jako je bitno pacijentima pomoći u saznanju da boluju od te bolesti jer i sama kada sam oboljela nisam znala što je štitnjača, koji su problemi, šo me čeka, zato je važno da ova udruga postoji - istaknula je Verica Mešić.

Profesor dr. sc. Drago Prgomet istaknuo je kako bolesti štitnjače nije pošteđena ni jedna dob, no ona se uspješno liječi pa nije javnozdravstveni problem. Rekao je kako možemo prepoznati znakove bolesti.

- Gubitak ili dobivanje kilograma, znojenje, umor, promjene raspoloženje, i takve bolesti nisu rijetke i uspješno se liječe - istaknuo je Prgomet.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.