Hrvatski radio

Radio Sljeme

Međunarodni dan zimske vožnje biciklom na posao

10.02.2017.

11:44

Autor: Margareta Jozinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Povodom Međunarodnog dana zimske vožnje biciklom na posao, jutros je organiziran biciklistički doručak. Njime su članovi Sindikata biciklista željeli promovirati vožnju bicikla po zimskom vremenu. Zagreb je prethodne dvije godine prednjačio u ovoj akciji.

Inicijativa je prijateljskog natjecanja i organizirana je među gradovima, državama, fakultetima te tvrtkama. Pokrenuta je u Kanadi 2013. godine i uvijek se održava drugi petak u veljači. Zagreb je 2015. i 2016. godine odnio titulu grada pobjednika s najviše zimskih biciklista, odnosno najviše građana koji su se obvezali barem taj dan koristiti bicikl kao prijevozno sredstvo zimi. Ove godine Zagreb ponovno vodi, a ukupna brojka građana u Hrvatskoj drži nas na 6. mjestu među državama, poručuju iz Sindikata.

Šestu godinu se organizira taj zimski svjetski dan biciklističke vožnje kao mjera popularizacije i skretanje pažnje na to da je bicikl prijevozno sredstvo za sva godišnja doba. Lijep je dodatak da je Zagreb upisan kao prvi dvije godine za redom među gradovima na svjetskoj karti, rekao je predsjednik Udruge Sindikata biciklista Tomislav Nakić Alfirović. 

Mnogi su razlozi zašto voziti bickil, poručuju sindikalisti. Osim što je najpraktičniji način kretanja, osjećaja kojeg imaš nakon vožnje, zdravstvenih i ekoloških razloga, važno je imati svijest o potrošnji te o svijetu kakvog ostavljaš iza sebe.

Iz Sindikata su pozvali gradske vlasti da prilagode infrastrukturu i okrenu se jednoj održivoj urbanoj mobilnosti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.