Hrvatski radio

Radio Sljeme

Međunarodni je dan bijelog štapa

15.10.2015.

16:11

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U obilježavanje Međunarodnog dana bijelog štapa, ove se godine, prigodnim programom uključio i Muzej grada Zagreba. Od 10 do 14 sati, svakog punog sata, organiziran je besplatan ulaz te vodstvo po Muzeju za slijepe, gluho-slijepe i slabovidne posjetitelje.

Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se od 1964. godine kada je Lyndon Johnson, tadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država taj dan proglasio Danom bijelog štapa. U Hrvatskoj se s obilježavanjem počelo 1996. godine.

U našoj je zemlji prema posljednjim dostupnim podacima oko 6 tisuća slijepih osoba, koje se svakodnevno susreću s brojnim problemima. Osim problema neadekvatnog obrazovanja jer se u Hrvatskoj uglavnom školuju za telefoniste i osobne tajnike tu su i financijski problemi. Jedan od većih je pitanje doplatka na sljepoću kojim bi se podmirivali dodatni životni troškovi. Naime, znos maksimalne novčane naknade, koju ostvaruju slijepe osobe, je 500 kn.

Upravo današnji dan, Hrvatski je savez slijepih iskoristio, kako bi još jednom upozorio na goruće probleme te lošu suradnju s nadležnim državnim institucijama.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.