Hrvatski radio

Radio Sljeme

Međunarodni je dan borbe protiv zlouporabe droga

26.06.2017.

15:10

Autor: Margareta Jozinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U psihijatrijskoj bolnici Vrapče, povodom Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama, održana je tribina „To od čeka bježiš - to se liječi, ali se i pobjeđuje„ s ciljem razmjena iskustava zajedničke suradnje vladinog i nevladinog sektora.

Uporaba droga jedan je od glavnih uzroka smrtnosti koja se može izbjeći među mladima u Europi. Procjenjuje se da se u 2014. godini u Europskoj uniji dogodilo najmanje 6 800 smrtnih slučajeva uzrokovanih predoziranjem, od čega su u Hrvatskoj zabilježeno 53 slučaja.

Prije dvadeset godina na odijel ovisnosti u zagrebačku psihijatrijsku bolnicu Vrapče stigla je Željka Jakopčević koja danas savjetuje da u fokusu treba biti pojedinac za kojega treba vjerovati i kome treba pružiti ruku.

Ovaj problem nije samo psihijatrijski i medicinski, to je problem svijeta koji ove droge destruiraju, rekao je šef Zavoda za liječenje ovisnosti Psihijtarijske bolnice Vrapče, Ante Bagarić, te dodao kako se u Hrvatskoj stručne službe najbrže brinu za one koji traže takvu vrstu pomoći.

Najveća količina marihuane dolazi iz Albanije, a sve je veći broj kemijskih laboratorija i zaplijena sintetskih droga iz Belgije i Nizozemske zbog čega će Nacionalna strategija za ilegalne droge, ali i društveno prihvatljive droge, te zlouporabu lijekova na recepte biti jednaka, rekao je rekao je šef zavoda za dualne poremećaje i saborski zastupnik, Ivan Ćelić.

Tribinu su organizirali Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo, Klinika za psihijatriju Vrapče i Kršćanski centra za pomoć i rehabilitaciju ovisnika i obitelji „Stijena. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.