Hrvatski radio

Radio Sljeme

Međunarodni tjedan svjesnosti o gluhosljepoći - Helen Keller

26.06.2017.

12:53

Autor: Krešimir Vešnik

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Međunarodni tjedan Helen Keller, tjedan svjesnosti o gluhosljepoći, obilježava se od danas, 26.6 pa do nedjelje, 2.7. U Hrvatskoj se obilježava u pet gradova - Osijeku, Splitu, Varaždinu, Vinkovcima i Zagrebu.

Organizirane su Smotre polaznika Tečaja hrvatskog jezika i Šetnja Helen Keller.

Sama smotra i šetnja Helen Keller, organizirana je i koncipirana kroz nekoliko radionica za samo građanstvo. To je, prije svega, radionica Budi Helen Keller u kojoj će građani imati priliku na kratko obući cipele gluhoslijepe osobe i vidjeti kako je to živjeti s dvostrukim oštećenjem, rekla je Maja Labus iz udruge Dodir.

Organizirane su i male škole znakovnog jezika i likovni kutak.

Glavni događaj tjedna je u srijedu u Zagrebu  - Šetnja Helen Keller, od Zrinjevca do Cvjetnog trga i natrag, Šetnja počinje u 18 sati. Prije toga u 15 sati počinju prve radionice, Budi Helen Keller, mala škola znakovnog jezika, likovni kutak - kreativno stvaralaštvo gluhoslijepih osoba. Cilj same šetnje je skrenuti pozornost javnosti na probleme s kojima se danas u Hrvatskoj susreću gluhoslijepe osobe, ali i prenijeti pozitivnu poruku o tome kako gluhoća i gluhosljepoća ne znači nužno život u mraku i tišini, istaknula je Labus.

Poslije šetnje organiziran je i glazbeno-scenski program na znakovnom jeziku koji će izvoditi polaznici tečaja znakovnog jezika.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.