Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Memorandum se ne može objaviti bez odobrenja investitora"

29.08.2019.

16:08

Autor: Krešimir Vešnik

Goran Stanzl/PIXSELL

Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / -

Memorandum o razumijevanju koji je gradonačelnik Milan Bandić potpisao u vezi takozvanog "Zagrebačkog Manhattna", ne može se javno objaviti bez pristanka investitora. Rekla je to na skupštinskom Odboru za kontrolu pročelnica za gospodarstvo, Mirka Jozić.

Oporba ističe da memorandum, iako iz Grada tvrde da nije, ipak jest obezujući, barem na tajnost. 

Memorandum o razumijevanju i dalje je vruća tema u našem gradu. O njegovom javnom objavljivanju koje, uz još nekoliko stavaka, traži Lijevi blok, raspravljat će se na skupštinskoj sjednici sljedeći tjedan.

On se ne može u javnosti objaviti pa čak ni poslati gradskim zastupnicima, ističe pročelnica za gospodarstvo Mirka Jozić, bez odobrenja investitora s kojim je memorandum potpisan - Mi, na žalost, ne možemo poslati mail s kopijom toga [memoranduma] bez suglasnosti investitora. Hoćemo li mi tu suglasnost tražiti ili ne, to ćemo se dogovoriti. Ako je nešto ne obvezujuće i, kako kažete, zašto je tajno, isto tako mi možemo reći: Ako je neobvezujuće, zašto vas zanima? 

Takvo objašnjenje za oporbu je nevjerojatno - Oni [iz Grada] tvrde da memorandum nije obvezujući, ali u isto vrijeme kažu da su nečim, ja ne znam s čime, obvezani investitoru na tajnost  tog istog memoranduma. Meni to nema nikakve logike. S druge strane, potpuno mi je neshvatljivo, da u ovom trenutku odbijaju i dati na uvid memorandum zastupnicima iako oni trebaju glasati o svemu što je potrebno da bi se uopće projekt mogao realizirati - rekao je Tomislav Tomašević iz Lijevog bloka.

Potpisani se dokument, nastavlja Jozić, može istog trena baciti u koš za smeće bez posljedica za bilo koju stranu - Ovaj memorandum predstavlja zainteresiranost određenih strana da razgovaraju i promišljaju o projektu. Da bi se on realizirao u nekom obliku, potrebno je ispuniti preduvjete koje smo i nabrojali. Da smo mi mogli ljudima reći da će na nekom mjestu biti određen neboder, mi bismo to i napravili. Mi to ne možemo reći jer ne znamo kakvi će biti rezultati međunarodnog arhitektonskog natječaja.

I dok je oporba s Gradom raspravljala o memorandumu, HDZ-ovci su ostali po strani. U vezi prijedloga su suzdržani jer su neke stavke u njemu već javno dostupne (npr. popis članova i odluku Povjerenstva za razmatranje pisama namjere s iskazanim interesom za sudjelovanje u razvoju i realizaciji projekta „Grad u Gradu“ u Zagrebu). Ipak, nisu protiv objavljivanja memoranduma, napomenuo je njihov Kazimir Ilijaš - S obzirom na klauzulu o tajnosti koja se spominje, treba vidjeti s pravne strane koji su tu elementi da se ne bi moglo dostaviti na uvid. S druge strane, mislim da je najbolje rješenje da Grad uputi zahtjev prema drugoj strani da taj memorandum bude dostupan na uvid svima.

Gradonačelnik Milan Bandić nije bio previše rječit na pitanja o potpisanom dokumentu. Istaknuo da ga svi mogu dobiti na uvid, a na pitanje zašto on još nije objavljen, kratko je rekao - Zato što je to poslovna tajna.

Po svemu sudeći, skupštinska sjednica sljedeći bi tjedan trebala biti sve, samo ne dosadna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.