Hrvatski radio

Radio Sljeme

Meteoalarm - najbrži način za provjeru opasnog vremena

26.09.2019.

10:29

Autor: Magdalena Pongrac

Sanjin Strukic/PIXSELL

Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / -

Dvodnevna konferencija Meteoalarma, sustava koji upozorava na opasne vremenske pojave u Europi, održava se u našem gradu. Povod je nova četverogodišnja faza razvoja u koju ovaj sustav ulazi ove godine.

Nova faza trebala bi završiti 2023., rekla je predstavnica projekta Meteoalarm iz Državnog hidrometeorološkog zavoda Tanja Renko, a cilj joj je unaprijediti sustav prikazivanja opasnosti. Renko je objasnila kako funkcionira ovaj besplatni sustav koji je dostupan svima - Meteoalarm ima tu posebnost da na jednostavan način prikazuje razine upozorenja i parametre na koje se upozorava pa tako imamo boje takozvanog semafora - zelenu, žutu, narančastu i crvenu - i njima se označuje kolika je razina opasnosti, što je vrlo intuitivno. I grafički prikaz je jednostavan tako da se odmah na prvu može uočiti o kojoj je opasnosti riječ, bilo da se radi o olujnom vjetru, nevremenu, toplinskom valu ili izrazito niskim temperaturama.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.