Hrvatski radio

Radio Sljeme

Meteorološki dan

23.03.2015.

13:20

Autor: Jelena Römer

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svjetski je meteorološki dan. Ove se godine obilježava pod sloganom "Klima - putem znanja do djelovanja".

Informacije o vremenu i klimi toliko su utkane u ljudsku svakodnevnicu - od dnevnih vremenskih do sezonskih klimatskih prognoza - da se ponekad lako zaborave mnogobrojna motrenja, istraživanja, izračunavanja i analize koje stoje iza njih. Ravnatelj DHMZ-a i predsjednik Regionalne asocijacije Europe Svjetske meteorološke organizacije Ivan Čačić komentirao je za program našega radija - gdje je mjesto meteorologije kao znanosti u Hrvatskoj.

"Što se tiče samog Zavoda, ja sam zaista ponosan. Tu je prisutna neprestana edukacija. Bez toga nema struke, bez toga ne možemo postojati na europskoj sceni jer Europska unija već sada gleda kako bi objedinila cijelu tu struku kroz nekog privatnog operatora. I to je jedan od rizika, jer zapravo meteorologija, pogotovo dio vezan uz upozorenja na opasne vremenske i hidrološke pojave, dio su suverenosti zemlje i nacionalne službe trebaju davati te informacije, a ne iz Brisela." 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.