Hrvatski radio

Radio Sljeme

Mikulić kritizirao smanjenje božićnica i najavio produženje Branimirove

14.12.2017.

15:13

Autor: Magdalena Pongrac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gradonačelnik Milan Bandić nema ovlasti smanjivati obećane božićnice zaposlenicima Zagrebačkog holdinga - rekao je predsjednik Gradske skupštine i prvi čovjek gradskog HDZ-a Andrija Mikulić. Uz to, pojasnio je koje je amandmane HDZ podnio na gradski proračun za sljedeću godinu.

Gradonačelnik ne smije biti faraon i imati ovlasti da mijenja stavke kolektivnog ugovora, naglasio je Mikulić u našoj emisiji "Gradska posla". Tako je prokomentiro izjavu gradonačelnika Bandića da će smanjiti previsoke božićnice i regres zaposlenicima Holdinga, iako je njihova isplata već počela. To je nešto što je ispregovarano i dogovoreno. Sve ono što je u skladu s kolektivnim ugovorom, što je dogovoreno i potpisano, nitko to ne može mijenjati ukoliko se ponovno ne sjedne zbog nastale situacije o tome da bi to trebalo promijeniti. Dakle, netko je nešto obećao i potpisao - pa nećemo valjda ljudima obećavati nešto svaki put kad je predizborna godina, a onda im ne isplaćivati!

Mikulić je pojasnio i što HDZ traži amandmanima u iznosu od 140 milijuna kuna na prijedlog gradskog proračuna za iduću godinu, koji će Gradska skupština drugi put čitati sljedeći tjedan. Amandman svih amandmana će biti rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na produženju Branimirove ulice. To je žila kucavica prometa i, u konačnici, to je nešto čime se želimo baviti - komunalnim temama. Idemo ponovno i s dodatnim sredstvima za izgradnju određenih škola i vrtića te daljnjom rekonstrukcijom Doma zdravlja Špansko.

Istaknuo je i da oporba namjerno usporava rad Gradske skupštine pa je sjednica prošli put trajala čak tri dana. Kako bi se odugovlačenje spriječilo, tražit će izmjene poslovnika. Ne smijemo se dovesti u situaciju hoće li netko ili neće držati kvorum, hoće li se netko naljutiti zato što njegov prijedlog dnevnog reda nije prošao ili točka nije uvrštena, ne smijemo se dovesti u situaciju da odete sa sjednice, a ne odreknete se naknade - pa netko Vas plaća za rad!

Najvažnijim za iduću godinu smatra donošenje kvalitetne razvojne stategije grada koja uključuje novi prostorni te generalni urbanistički plan. Time bi se, ističe, napokon riješilo pitanje gospodarenja otpadom te obnovili napušteni gradski prostori koji godinama zjape prazni.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.