Hrvatski radio

Radio Sljeme

Mikulić: "Mali" GUP najvjerojatnije na lipanjskoj sjednici Skupštine

20.05.2016.

11:41

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Andrija Mikulić iz HDZ-a novi je predsjednik Gradske skupštine. U našem je programu pozvao zastupnike na zajedništvo kako bi rad Gradske skupštine bio operativniji, a najavio je i prve poteze. Od slijedećeg tjedna kreće kolegij s potpredsjednicima Gradske skupštine, kao i s predsjednicima klubova.

A zašto će se održavati kolegiji!? Mikulić: Pa zato da ne bi došli na sjednicu Skupštine i povlačili određene točke, radije ih nećemo stavljat na dnevni red, ako ih doboro ne pripremimo. I ne vidim nikakav problem da Gradska skupština s Gradskom upravom još bolje i kvalitetnije surađuje nego što je to bilo do sada. Ovlasti gradonačelnika su da predlaže dnevni red, ima predsjedništvo skupštine koje pak ima 12 dana prije sjednice odžava sastanak i tu se utvrđuje dnevni red. Dakle, to je trenutak kada mi možemo imati onu prvu, nazovimo ju branu, gdje ćemo na koordinacijama potredsjednika skupštine i predstavnika klubova, na osnovu onog što ćemo dobiti na uvid, probati zajednički dogovoriti ono što je najbitnije za razvoj Grada Zagreba.

Na pitanje o tome kako će se suradnja sa strankom Milana Bandića u Gradskoj skupštini odraziti na lokalne izbore sljedeće godine, odnosno na činjenicu da će HDZ imati svojeg kandidata za zagrebačkog gradonačelnika, Mikulić je rekao. Zadnjih 16 godina HDZ u Zagrebu nije bila ustrojena, organizirana i konsolidirana na ovaj način kao što je danas. Samo ću vam odgovoriti da smo jučer iz redova HDZ-a nakon 16 godina dobili predsjednika gradske skupštine. Dakle pokazali smo spremnost za preuzimanje bilo koje izvršne funkcije u gradu i to ćemo pokazati i u svibnju 2017. Ne vidim nikakavo rivalstvo. Koalicija je s gospodinom Bandićem da na nacionalnoj razini, ali u Zagrebu je nema, a nema je zato što smo mi u gradu partneri, prepoznali smo jedni druge da možemo raditi u interesu Zagrepčana, većem nego što je to bilo do danas, odnosno do jučer.


Mikulić je rekao kako će se o tzv Malom GUP-u raspravljati na lipanjskoj sjednici Skupštine. Nemoguće je baviti se gospodarskim razvojem Grada Zagreba i investicijama, ako nije rješena prostorno planska infrastruktura. Najave su da će se na ovu sjednicu ići s prijedlogom Izmjena i dopuna GUP-a, te "Malog" GUP-a. Prvog lipnja, mogu odmah najaviti, sazvao sam sjednicu predsjedništva Gradske skupštine, dakle dovoljno vremena do sjednice. Ne želim je sazivati zadnjih 12 dana, kada je imamo mogućnost sazvati ranije, gdje piše da mora biti jedna sjednica predsjedništva, neka budu dvije, nije problem, bit će koordinacija. I jako se veselim ako će se ta najava i ostvariti, ako zaista taj prijedlog Izmjena i dopuna GUP-a dođe na lipanjsku sjednicu, jer jedan od preduvjeta razvoja grada Zagreba je donošenje prostorno planskih dokumenata i na tome ćemo inzistirati.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.