Hrvatski radio

Radio Sljeme

Mikulić: Mijenjamo Trg maršala Tita u Kazališni trg

05.11.2016.

10:52

Autor: Hina, A.K.

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predsjednik Gradske skupštine i predsjednik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić u intervjuu za Hinu najavio je preimenovanje Trga maršala Tita u Kazališni trg, o čemu je već razgovarao s gradonačelnikom Milanom Bandićem i očekuje njegovu potporu.

Već se dugo po kuloarima priča da HDZ za iduću sjednicu zagrebačke Gradske skupštine najavljuje privođenje kraju jedne dugo očekivane inicijative. O čemu se točno radi? Klub HDZ-a sa svojim koalicijskim partnerima HSP-om dr. Ante Starčevića i Blokom umirovljenici zajedno na sljedeću sjednicu ići će s prijedlogom za promjenom Trga maršala Tita u Kazališni trg. Dakle, ne bih to spuštao ni na kakvu ideološku raspravu, već želim podsjetiti da je Parlamentarna skupština EU donijela tu rezoluciju i da je Hrvatski sabor donio tu deklaraciju iz koje proistječe da se moraju maknuti iz javnog prostora sva obilježja koja asociraju na totalitarne režime bilo koje boje, rekao je Andrija Mikulić. 

Na pitanje ima li li potporu gradonačelnika Milana Bandića i većine zastupnika u Gradskoj skupštini, što je uvjet da taj prijedlog prođe na sjednici Gradske skupštine, odgovorio je kako ne očekuje samo potporu Liste Milana Bandića i njegove stranke, nego i svih drugih zastupnika u Gradskoj skupštini. Zato što je to stvar koja se donosi u skladu s pozitivnom europskom praksom i zato što je Hrvatska skupo izborila svoju slobodu. Sam naziv Trg maršala Tita potpuno je suprotan tim dvjema činjenicama, kazao je Mikulić.

Jeste li o tome već razgovarali s gradonačelnikom Bandićem? Da. Moram priznati da smo već o tome razgovarali, iznio sam mu svoje jasno stajalište i budući prijedlog. I da, tu očekujem njegovu potporu bez 'fige u džepu'.

Ako Vas gradonačelnik Bandić u tome ne podupre, jeste li spremni ne poduprijeti njegov prijedlog gradskog proračuna za 2017.? Ako je mogao raznim ekshibicijama oštetiti Zagrepčane, tu mislim na standard koji je znatno manji od onoga koliko stoji život u Zagrebu, onda ne vidim razlog da ovu pozitivnu promjenu ne podupre. A što se tiče proračuna, znate da HDZ funkcionira tako da sve radimo proaktivno i poduprijet ćemo sve ono što vidimo da će poboljšati život Zagrepčana. Ne bih uvjetovao jedno s drugim. A hoćemo li poduprijeti proračun, ovog trenutka ne mogu reći jer još nismo vidjeli njegov prijedlog.

Hoćete li biti kandidat HDZ-a za gradonačelnika Zagreba? Ponajprije molim za još malo strpljenja kad je riječ o imenima. Mi smo prevelika stranka da ne bismo imali svojeg kandidata. Nekoliko sam puta govorio i ponovit ću - moj prioritet i kao čelnika gradske organizacije i kao čovjeka koji je pet godina vodi su lokalni izbori. I moj tim i ja smo se potpuno orijentirali na lokalne izbore. Hoću li biti kandidat ja ili netko drugi, to je manje bitno. Najvažnije je da napokon, 17 godina nakon gubitka vlasti, u Zagrebu idemo pobijediti na lokalnim izborima 2017.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.