Hrvatski radio

Radio Sljeme

Mikulić: Na izborima očekujem veći broj mandata na svim razinama

09.02.2017.

14:06

Autor: Anita Dekanić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gostujući u našoj emisiji Gradska posla predsjednik gradske skupštine Andrija Mikulić između ostalog se osvrnuo i na unutarstranačko pitanje gradske organizacije HDZ-a. Izrazio je čuđenje što je gradonačelnik Milan Bandić preuzeo i glavnu ulogu arhitekta u uređenju Trga dr. Franje Tuđmana.

Ostalo je točno 100 dana do lokalnih izbora, a HDZ još uvijek nije predstavio svojeg kandidata za gradonačelnika grada Zagreba. Dok svi nagađaju o tome u kakvom je stanju gradski HDZ, predsjednik gradske skupštine Andrija Mikulić potvrdio je kako su konsolidirani i kako će znati izabrati pravi trenutak i osobu koja će biti kandidat.

Ozbiljna smo stožerna stranka, imamo jedan strateški pristup. Ja bih molio da se još koji dan strpite, a onda ćemo izaći s našim kandidatom, sa programom, sa cijelim timom. 

Na pitanje je li on spreman postati gradonačelnikom, Mikulić se nasmijao i dodao kako neće imati nikakve dileme ukoliko njegova stranka bude to od njega tražila. 

Za tjedan dana bit će održana sjednica Gradske skupštine. Na dnevnom redu bit će i gradski natječaj za obnovu fasada. Prema natječaju, grad je podijeljen u tri zone među kojima postoji razlika u sufinanciranju. Ulična pročelja u zoni A bit će sufinancirana 80 posto, u zoni B 70 posto, a u zoni C 60 posto. Mikulić smatra kako aktualni način rješavanja obnove fasada u Zagrebu i nije najbolje riješenje.

Ne možemo na taj način rješavati probleme fasada u Donjem gradu. Za taj dio se može izvući iz Fondova određena sredstva. Mi imamo koji se time bavi. Idemo se bolje organizirati, iskomunicirati neke stvari, mkako možemo zajednički to napraviti. Ponudit ćemo i ovdje jedno rješenje da svi budu zadovoljni. Ja sam za ovo, ali idemo dogovoriti kvart po kvart - svi kvartovi se moraju obnoviti, ističe Mikulić.

Uređenje Trga dr. Franje Tuđmana ponovno je postalo aktualnom temom. Gradonačelnik Milan Bandić jučer nam je otkrio kako bi do kraja ožujka trebala biti završena prometna studija, a zatim se kreće u izvedbu. Prema gradonačelnikovu mišljenju, ovo će nakon preuređenja biti najljepši trg u gradu. No, arhitekt Fabijanić, čiji je projekt prošao, osjeća se izigrano jer gradonačelnik na toj lokaciji sada želi graditi, prema njegovim riječima "dva nebulozna tunela". Predsjednik gradske skupštine Andrija Mikulić smatra kako postoje puno bolje lokacije u gradu gdje bi se mogao smjestiti trg prvog hrvatskog predsjednika, a Bandićeve ideje ne smatra dovoljno stručnima.

Vi znate da se gradonačelnik uvijek poziva na struku. Ali, interesantno, kada ta struka kaže svoje mišljenje koje nije u skladu s gradonačelnikovim, tada ta struka više nije dobra. Nije mi jasno zašto se stručnjaci zaobilaze. Koliko ja znam, gradonačelnik grada Zagreba nije arhitekt po struci. On voli za sebe reći da je Batman, ali nije arhitekt.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.