Hrvatski radio

Radio Sljeme

Mikulić uoči Skupštine kritizira gradonačelnikove prijedloge

20.03.2018.

12:56

Autor: Margareta Jozinović

Igor Kralj/PIXSELL

Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / -

Mjere za uklanjanje odbačenog otpada, prijedlog o nerazvrstanim cestama, gradonačelnikova izvješća poslovanja te smanjenje koeficijenta plaće za neke službenike Gradske uprave točke su koje je predsjednik Skupštine, Andrija Mikulić, izdvojio od 32 koje će se u četvrtak naći na dnevnom redu.

Prva, za Mikulića, sporna točka je prijedlog odluka o mjerama za sprječavanje nepropisnog bacanja otpada. Naime, mjerama za uklanjanje odbačenog otpada Grad je predložio mjere videonadzora i znakova upozorenja o zabrani odbacivanja otpada, među kojima je sporna ona o postavljanju prepreka. Što to mogu biti prepreke? Ograde ili betonske pregrade? Grad tu mora biti jasniji u definiranju. Rekao bih da je lako za gradsku površinu, ali upitno je ono privatno vlasništvo. Ovu mjeru i pogodnost koja se predlaže mora definitivno biti bolje objašnjena.

Prijedlogom Odluke o načinu i izmjenama nerazvrstanih cesta uvodi se mogućnost da se za potrebe određenog objekta može se dati u zakup dio nerazvrstane ceste izravnom pogodbom pravnoj ili fizičkoj osobi o čemu odlučuje gradonačelnik, što je za Mikulića druga sporna stvar. Prema zakonu samo dio nerazvrstanih cesta namijenjenih pješacima, nogostupi, razne druge ceste i ulice se mogu dati u zakup. Tu moramo biti jako oprezni jer otvaramo pitanje privatizacije površina. Nisu lokalna samouprava i gradonačelnik iznad zakona.

Na dnevnom redu naći će se i gradonačelnikova izvješća koja su detaljna i iscrpna, ali puna nedosljednosti, objasnio je dodavši kako postoje preklapanja i identični tekstovi za svakih 6 mjeseci. To je školski primjer onoga što bi mlađi naraštaj nazvao "copy-paste". Izvješća nisu potpuna, nema kontinuiteta da bi se došlo do zaključka koliko je čega realizirano.

Treći put na dnevnom redu naći će se i prijedlog o smanjenju koeficijenta plaća za neke službenike Gradske uprave. Taj prijedlog ni ovog puta neće podrzati Klub HDZ-a jer je to i dalje čisti populizam i krpanje nečijih propusta, zaključio je predsjednik Gradske skupštine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.