Hrvatski radio

Radio Sljeme

Milan Bandić kažnjen s 30 tisuća kuna

03.02.2016.

15:15

Autor: Ana Krois, Ivan Hlupić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa zaključilo je da je Milan Bandić zloupotrijebio položaj jer je Pravilnikom promijenio uvjete za besplatno oglašavanje političkih stranaka, a zatim svojoj stranci Rada i solidarnosti omogućio postavljanje 30 velikih plakata bez naknade.

Pravilnik koji mijenja uvjete besplatnog oglašavanja političkih stranaka donio je 7. srpnja, a samo dva dana poslije odluku je objavio u službenom glasniku. 10. srpnja donio je zaključak kojim je omogućio svojoj stranci da besplatno postavi plakate. Povjerenstvo ga je zbog toga kaznilo s 30 tisuća kuna.

Priopćenjem se oglasio i kažnjeni gradonačelnik. Bandić tvrdi da Povjerenstvo nema ovlasti ocjenjivati opći akt koji donosi jedinica lokalne ili regionalne samouprave, kao ni zakone koje donosi Sabor. Smatra da je njegova izmjena akta sasvim zakonita. Radi interesa javnosti smatram potrebnim ponoviti da je Pravilnik o kojem je riječ izmijenjen tako da obuhvaća i primjenjuje se na sve vrste političkog djelovanja gdje je stranka, kojoj sam na čelu, samo jedan od istih sudionika, pa nema govora o pogodovanju samo jednoj stranci kako je u javnosti stvoren pogrešan dojam - poručuje u priopćenju Milan Bandić. Pozvao se, također, i na slučaj bivšeg ministra financija Borisa Lalovca koji je, kako navodi Bandić, bio idejni začetnik, predlagatelj i branitelj propisa kojim se postiže posebna zaštita članova skupine građana kojoj i sam pripada, a u kojem postupanju povjerenstvo nije pronašlo sukob interesa.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.