Hrvatski radio

Radio Sljeme

Milan Bandić u aferi Agram: "Nisam kriv!"

22.01.2020.

09:39

Autor: Anamarija Knezović Kaurić

foto: Marin Tironi/PIXSELL

foto: Marin Tironi/PIXSELL

Foto: - / -

Zvižducima i povicima "Lopove, lopove!" skupina građanskih aktivista dočekala je u srijedu ujutro gradonačelnika Milana Bandića ispred Županijskog suda. Bandiću su donijeli i "dar za Remetinec": četkicu za zube, ručnik s njegovim imenom, sapun, toaletni papir i mandarine.

Okupljeni aktivisti raznih udruga, zajedničkog naziva "Zagreb te zove", nosili su transparente s natpisima "Lopove u zatvore", "Stavi pravu stvar na pravo mjesto - u Remetinec", "20 godina Bandićevog terora - tražimo pravdu od suda".
Aktivistica iz Udruge građana Siget, Gordana Pasanec poručila je kako žele da sud donese konačnu i pravednu odluku.

- Sve što se radilo u ovom gradu, radilo se netransparentno i za one novce, za koje je on to sve napravio, mogli smo imati sve -

S njom se slaže i Branka Genzić Horvat iz Udruge za zaštitu okoliša Resnik:

- Navodi iz ovog procesa upravo potvrđuju da gradonačelnik ne radi u interesu građana, da gradonačelnik radi u interesu interesne grupacije. Sav kriminal i odlijevanje sredstava iz proračuna, na kriminalan način, zaslužuje svaku osudu -

Bandiću i suradnicima sudi se za zlouporabu položaja i ovlasti u takozvanoj aferi Agram. Optužnicu protiv zagrebačkog gradonačelnika i njegovih suradnika i poslovnih partnera gradskih tvrtki Uskok je sudu predao još sredinom prosinca 2015. Sedam točaka optužnice sud je potvrdio u ožujku 2018., a tri su točke tužiteljstvu vraćene na doradu. Krajem ožujka Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda obustavilo je postupak protiv Bandića u dijelu optužnice koja ga je teretila za štetu državnom proračunu zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon predsjedničkih izbora 2010.
Krajem listopada sud je potvrdio dio optužnice protiv Bandića i vlasnika CIOS-a Petra Pripuza koja se odnosi na zbrinjavanje otpada.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.