Hrvatski radio

Radio Sljeme

Milijun eura Zavodu za hitnu medicinu Zagrebačke županije

03.03.2023.

12:57

Autor: Magdalena Pongrac

Vozilo hitne pomoći

Vozilo hitne pomoći

Foto: Tomislav Miletic / Pixsell

Zagrebačka županija dodijelila je gotovo milijun eura županijskom Zavodu za hitnu medicinu. Bez tog novca, ističu iz Zavoda, ne bi mogli funkcionirati, jer sredstva koja dobivaju od HZZO-a nisu dovoljna za potrebe stanovnika.

Gotovo milijun eura za rad T1 timova, a prvi put i timova za sanitetski prijevoz, Zagrebačka županija osigurala je Zavodu za hitnu medicinu, kazao je župan Stjepan Kožić.

- Tako će Zagrebačka županija financirati tri T1 tima u Samoboru, tri T1 tima u Zaprešiću i po jedan u Zelini i Ivanić gradu. Uz to, dva tima sanitetskog prijevoza, jedan u Vrbovcu i jedan u Svetom Ivanu Zelini.


Bez ovakve novčane pomoći, hitna pomoć ne bi bila na zadovoljavajućoj razini, istaknuo je ravnatelj Zavoda Davorin Gajnik.

- Kad govorimo o velikim gradovima, imamo ugovoreno u Velikoj Gorici deset T1 timova, a u Samoboru i Zaprešiću po pet. HZZO nije prepoznao potrebu da tamo imamo više timova. Zato su tu Zagrebačka županija, jedinice lokalne samouprave i Zavod, financiramo još pet timova kako bismo uopće mogli raditi.


Kaže kako bi ministarstvo zdravstva trebalo u obzir uzeti obilježja županije odnosno put koji kola hitne pomoći prijeđu prilikom odlaska na intervenciju, a ne samo broj stanovnika. Zato je njihov sustav, s onim što dobivaju od HZZO-a neodrživ.

- Oko 90 ljudi županiji i mi moramo sami financirati, što je strašan napor. Imali smo prošle godine oko 20 000 prekovremenih sati, što nas košta gotovo tri milijuna kuna koje nam nitko ne vraća i nitko ne podmiruje.


Unazad 5 godina Zavod je sam uložio 20 milijuna kuna da bi zadržao postojeći standard, a pomoć već godinama traže od ministarstva. Posljednju nadu polažu u novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti koji se očekuje u prvoj polovini ove godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.