Hrvatski radio

Radio Sljeme

Milijun građana ostat će bez obiteljskog liječnika!

18.03.2023.

13:41

Autor: Mario Mihaljević /Radio Sljeme

Prosvjed liječnika

Prosvjed liječnika

Foto: Marko Lukunić / Pixsell

Pod geslom "SOS za zdravstvo", pet krovnih liječničkih udruga organiziralo je veliki prosvjed na Trgu sv. Marka kojim su iskazali nezadovoljstvo svojim statusom, plaćama, ali i cjelokupnim stanjem u zdravstvenom sustavu.

Prosvjed su organizirali Hrvatska liječnička komora, Hrvatski liječnički sindikat, Hrvatska udruga bolničkih liječnika, Koordinacija hrvatske obiteljske medicine i Inicijativa mladih liječnika nakon ankete koja je pokazala veliko nezadovoljstvo liječnika u javnom zdravstvu, pa i spremnost na štrajk.  


Liječnici, nezadovoljni svojim statusom i uvjetima rada, očekuju da će njihove zahtjeve čuti oni koji donose odluke, s premijerom Andrejem Plenkovićem na čelu. Stigli su odjeveni u bijele kute s balonima i bedževima na kojima piše "S.O.S. za zdravstvo" i transparentima "Rane nastale zbog nerada, liječnici ne mogu sanirati", "Nema odmora dok traje obmana", "Zadovoljni liječnici - zadovoljni pacijenti". 


-Ministar Vili Beroš više nema vizije što raditi s vojskom koju treba voditi", izjavila je uoči prosvjeda Nataša Ban Toskić, predsjednica Hrvatske koordinacije obiteljske medicine (KoHOM), koja je jedan od organizatora prosvjeda. -Mi Beroša nismo birali, pa ga nećemo ni smjenjivati, ali ovaj prosvjed će pokazati koliko su liječnici nezadovoljni, ističe Ban Toskić te dodaje da je Beroš putem medija dao do znanja da se danas neće pojaviti na Trgu sv. Marka.   


Predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) Renata Čulinović Čaić izjavila je kako organizatori očekuju da će ispuniti Trg sv. Marka i okolne ulice liječnicima svih generacije, i svih onima koji ih podržavaju. Odbila je izlaziti s prognozama, te poručila da su rokovi za ispunjenje njihov zahtjeva jasno definirani i da je na Vladi potez. 


-Je li ovo liječničko proljeće? Nismo došli slaviti proljeće, došli smo reći: Spasite hrvatsko zdravstvo! Država nas tjera da odrađujemo prekovremene, a neki onda još završe na sudu. U ambulantama se odrade stotine ljudi dnevno, na kraju ne znamo kako se sami zovemo, a kamoli pacijent kojem si pružio zdravstvenu uslugu.


Liječnicima su se u potpori pridružili i brojni građani metropole i cijele Hrvatske. 


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici