Hrvatski radio

Radio Sljeme

Minimalna cijena odvoza otpada gotovo 70 kuna?

08.11.2019.

17:59

Autor: Magdalena Pongrac

Goran Stanzl/PIXSELL

Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / -

Grad Zagreb objavio je prijedlog cjenika odvoza otpada koji bi na snagu trebao stupiti od drugog mjeseca iduće godine. Cijena minimalne javne usluge odnosno fiksni dio koji bi kućanstva plaćala bio bi 68 kuna i 57 lipa s PDV-om. Prijedlog cjenika upućen je na javno savjetovanje.

Uz to, građani će plaćati i varijabilni dio čiji iznos ovisi o broju pražnjena spremnika za miješani otpad i njegovoj veličini, a broj pražnjenja i volumen spremnika građani će moći birati sami. Za nepropisno odlaganje otpada propisane su kazne od 250 do 800 kuna za kućanstva te do 1.000 kuna za korisnike koji nisu kućanstva.

Prijedlog Odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada i usluga povezanih s javnom uslugom u Gradu Zagrebu korisnike dijeli u dvije kategorije - na kućanstva i one koji obavljaju djelatnost. Korisnici koji nisu kućanstva dodatno se dijele u sedam potkategorija, što određuje i visinu iznosa cijene obvezne minimalne javne usluge, od 75 do 180 kuna mjesečno bez PDV-a.

Navedenim promjenama, ističu iz Grada, želi se potaknuti korisnike usluga da odvojeno predaju otpad kako bi se smanjila količina miješanog komunalnog otpada i ispunila obveza Republike Hrvatske da do 2020. osigura odvajanje 50 posto komunalnog otpada.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.