Hrvatski radio

Radio Sljeme

Minimalna ulaganja u zagrebačko zdravstvo

20.09.2017.

17:03

Autor: Emina Dabo Hunjak

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na jučerašnjoj sjednici Odbora za zdravstvo doneseno je izvješće o izvršenju gradskog proračuna u prvoj polovici godine te izvješće o ulaganju u zdravstvo, a iznesen je i prijedlog razvojne strategije Grada Zagreba za razdoblje do 2020. godine.

Na Odboru je istaknuta važnost izgradnje kongresnog centra te dodatnih kapaciteta za palijativnu skrb i psihijatriju. Postavilo se i pitanje lociranja dječje bolnice, a pozitivnim je ocijenjen plan prenamijene sveučilišne bolnice Blato. Međutim, iz programa kapitalnog ulaganja u zdravstvo Grad je iskoristio tek 0,2 posto.

Osvrnuvši se na ta kapitalna ulaganja u zdravstvo, gradski zastupnik HSLS-a Darko Klasić poručio kako je sramotno da se od 51 milijun kuna, namijenjenih za zdravstvo, uspjelo realizirati tek 111 tisuća kuna.

Unatoč velikim administrativnim problemima ja mislim da se kod planiranja proračuna trebalo voditi s time je li izrađena dokumentacija za izgradnju pojedinih objekata, kazao je Klasić te istaknuo kako može sa sigurnošću tvrditi za ovih 12 i pol milijuna kuna predviđenih za ambulantu Špansko da od toga skoro ništa neće biti realizirano jer je ona ušla u plan kapitalnih ulaganja 2014. godine. Vidimo da su prošle tri godine i da se od toga zapravo nije ništa realiziralo, zaključio je Klasić.

Predsjednik Odbora, Rajko Ostojić kazao je kako izneseni prijedlog razvojne strategije Grada za do 2020. nije strategija nego taktika, a on u konačnici nije usvojen.

Ostojić je kazao kako se u iznesenom prijedlogu ne vidi cirkularna ekonomija ili kružno gospodarstvo; gdje je sve ono što se dešava danas i što će nositi Zagreb i Hrvatsku u sljedećem periodu, gdje je urbanizam, nije izvršeno ništa, zaključio je predsjednik Odbora.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.