Hrvatski radio

Radio Sljeme

Ministar obišao Zaprešić u jeku obnove - europski novac potrošit ćemo do kraja tjedna

26.05.2023.

14:05

Autor: Magdalena Pongrac

Obilazak radova na obnovi u Zaprešiću

Obilazak radova na obnovi u Zaprešiću

Foto: Robert Anic / Pixsell

Obnova Zaprešića i Zagrebačke županije u punom je jeku. Obnavljaju se ceste, mostovi, višestambene zgrade i zgrade javne namjene. Gradilišta su obišli čelnici grada, županije i nadležnog ministarstava koji uvjeravaju da će sav novac iz europskih fondova potrošiti na vrijeme.

U Zagrebačkoj županiji iz Fonda solidarnosti financira se 148 projekata vrijednih 273 milijuna eura. Samo radovi na prometnicama vrijedni su 76 milijuna eura, rekao je župan Stjepan Kožić.

- Time će se sanirati klizišta, obnoviti mostovi, sanirati županijske i lokalne ceste na više od 300 kilometara.


U Zaprešiću je otvoreno 17 gradilišta na prostorima javne namjene. Konstrukcijski se obnavljaju zgrade Pučkog otvorenog učilišta i suda, Ulica bana Jelačića te 4 privatne zgrade, istaknuo je gradonačelnik Željko Turk.

- Usuđujem se reći da je sve ovdje domaća pamet, od projektanata, izgradnje do nadzora, što govori da je Hrvatska privreda spremna odazvati se na izazove vezane i uz ovakve katastrofe.


Ministar graditeljstva Branko Bačić kazao je kako, osim iz Fonda solidarnosti, novac za obnovu dolazi i iz decentraliziranih sredstava te državnog proračuna.

- I želim poslati poruku Gradskom stambenom komunalnom poduzeću, ali i svim drugim upraviteljima zgrada, da će se, kroz projekt energetske učinkovitosti, moći uključiti i do kraja urediti zgrade koje su sada u konstrukcijskoj obnovi.


Hrvatska je za sanaciju posljedica potresa i obnovu na području zagrebačkog i petrinjskog potresa dobila ukupno 1,3 milijarde eura. Sva sredstva potrošit će do kraja ovoga tjedna, zaključio je ministar.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.