Hrvatski radio

Radio Sljeme

Ministarstvo gospodarstva obustavilo odluku o poskupljenju vode u Zagrebu

03.03.2023.

15:40

Autor: Radio Sljeme

Ministar gospodarstva Davor Filipović

Ministar gospodarstva Davor Filipović

Foto: Boris Ščitar / Pixsell

Ministarstvo gospodarstva obustavilo je odluku o poskupljenju vode u Zagrebu. Tvrde da je podizanje cijene vode nezakonita odluka te da ne postoji nikakav EU projekt kojim bi se od poskupljenja vode financirala obnova dotrajale vodoopskrbne mreže.

Iz Gradske uprave svakodnevno ponavljaju da drugačije nije išlo. Cijena vode nije podizana od 2012. godine, u vodovodnu mrežu nije se ulagalo više od 40 godina, vodovodne cijevi pucaju sve češće, grad godišnje gubi oko 50 posto vode. Iako bi novac od poskupljenja, prema tvrdnjama gradskih vlasti, trebao ići u obnovu vodovodne infrastrukture, čini se da od toga neće biti ništa:


- Jučer je Vijeće za vodne usluge odluku o povećanju cijena vode u gradu Zagrebu obustavilo jer je utvrdilo niz nepravilnosti koje su utvrđene oko donošenja takve odluke. Vlada Republike Hrvatske svakih mjesec dana 116 milijuna kuna subvencionira grad Zagreb kada govorimo o električnoj energiji i upravo su u tu subvenciju uključeni i vodovodi, a to je napravljeno iz razloga kako ne bi došlo do povećanja cijena vode u gradu Zagrebu - rekao je na konferenciji za medije ministar gospodarstva Davor Filipović, ističući da niti jedan EU projekt vezan uz vodno gospodarstvo nije prijavljen Ministarstvu od strane Grada.


Državni tajnik Mario Šiljeg tvrdi da je Vijeće za vodne usluge utvrdilo niz nepravilnosti oko odluke o poskupljenju vode, koju je na koncu proglasilo - nezakonitom.


- Zato što se poskupljenje vodnih usluga sastoji od dva parametra, jedan je dizanje same cijene vode, a drugi je dizanje naknade za razvoj i Vijeće je jučer utvrdilo da je dizanje naknade za razvoj od strane Vodoopskrbe i odvodnje akt koji je protuzakonit i stavljen je jučerašnjom sjednicom izvan snage - kaže Šiljeg.


Minuse su našli i u projektu Zagreb.


- Istina je sljedeća, niti jedan od četiri ključna parametra koji su preduvjet za prijavu ovog EU projekta nije ispunjen. Prvi su parametar riješeni imovinsko-pravni odnosi u minimalnom iznosu od 90 posto, to nije riješeno. Drugi parametar je okolišna dokumentacija, odnosno, studija izvodljivosti, za koju se najavljuje da će biti izrađena tek do konca godine. Treći parametar su građevinske dozvole koje trebaju biti riješene, ni one nisu u potpunosti riješene. I četvrti parametar je odnos Vodoopskrbe i odvodnje i Zagrebačkih otpadnih voda koji također nije striktno definiran, a da bi se gradio uređaj na račun EU sredstava, potrebno je imati cjelovit projekt, odnosno, i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda 3. stupnja - pojasnio je državni tajnik Šiljeg.


Budući da Zagrebačke otpadne vode imaju koncesiju do 2028. godine, projekt Zagreb, kažu u Ministarstvu, nije ni približno spreman za prijavu na EU sredstva.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.