Hrvatski radio

Radio Sljeme

Ministarstvo graditeljstva ponovno srušilo zagrebački GUP

15.11.2019.

15:18

Autor: Magdalena Pongrac

Sanjin Strukic/PIXSELL

Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / -

Generalni urbanistički plan Grada Zagreba pao je i drugi put pred Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja! Na doradu su ga poslali zbog proceduralnih pogrešaka i pitanje je hoće li se pred gradskim zastupnicima naći u prosincu. Gradonačelnik Bandić odlučno tvrdi - GUP će proći kad-tad.

Zbog dvije sporne točke u GUP-u ministarstvo graditeljstva ponovno mu je odbilo dati suglasnost. O čemu se radi rekao je ministar Predrag Štromar - Prva je usklađenost s Prostornim planom Grada Zagreba, konkretno se radi o prostoru Hipodroma, gdje nije precizno definirana pretežitost rekreacijske zone. Ona mora biti određena na 51 posto, a ostatak može biti za mješovitu namjenu i tematski park. Druga stvar je u Urbanističkim planovima uređenja. Za svaki gradski projekt naveden u GUP-u, a ima ih 37, među kojima je i projekt "Novi Novi Zagreb" poznatiji kao "Zagrebački Manhattan", mora se ići procedurom preko UPU-a.

Crveno svjetlo ministarstva nastavak je na negativna mišljenja koja su o GUP-u donijela Vijeća mjesnih odbora i gradskih četvrti, čak i ona u kojima gradonačelnik Milan Bandić ima većinu. Njega to, čini se, ne zabrinjava - Koliko god puta treba ići na doradu u skladu s postojećim zakonskim propisima, ići će, da ga se usvoji. Jednako je u interesu gradonačelnika, ministra Štromara i premijera Plenkovića da se zagrebački GUP usvoji, da krenu investicije i da dobijemo plaće. Jer ako toga nema, nema ni plaća, nema ni Zagreba, a sve je drugo priča za malu djecu. Sukladno proceduri, poslovniku, statutu i pozitivnim zakonskim propisima, GUP ide početkom prosinca na sjednicu Skupštine i bit će usvojen!

Članovi Zelene akcije odluku o GUP-u iščekivali su pred ministarstvom. Bernard Ivčić istaknuo je da ponovna odbijenica pokazuje da su udruge građana i arhitekata, koje su se protivile ovakvom GUP-u, bile u pravu - Prilikom izrade GUP-a napravljen je niz proceduralnih pogrešaka, a srž je u tome što je gradonačelnik Bandić htio pogodovati svojim novim prijateljima iz Dubaija za projekt na Hipodromu i Velesajmu. Pri tome je zanemario interes građana koji bi trebao predstavljati.

GUP je ministarstvo prvi put odbilo ljetos, a iako u Zakonu stoji da nakon drugog odbijanja on mora biti obustavljen, u ministarstvu pojašnjavaju da ga ovaj put nisu odbili nego poslali na dopunu. Kako su rokovi za dopune, kako tvrde, instruktivni a ne obvezujući, teško je predvidjeti hoće li gradonačelnik uspjeti u svom naumu da sljedećeg mjeseca Gradska skupština izglasa GUP.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.