Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Ministre, držite se obećanog"

20.11.2013.

16:08

Autor: Nikolina Kovačević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor proziva ministra prometa i Upravu zagrebačke zračne luke zbog netransparentnosti. Smatra da je gradnja terminala trebala početi.

Uoči najavljenog štrajka sindikata Zračne luke Zagreb, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Darinko Kosor zajedno sa snidikatima Zračne luke održao je konferenciju za medije. Teme su bile Transparentna provedba natječaja za izgradnju novog terminala Zračne luke Zagreb, te provedba odredbi Zakona o radu i Kolektivnog ugovora od strane Zračne luke Zagreb prema zaposlenicima, ali i najavljeni štrajk sindikata zaposlenika Zračne luke Zagreb.

„Pozivam ministra pomorstva, prometa i infrastrukture  i Upravu Zračne luke Zagreb da već danas sjednu sa sindikatima i nastave pregovore. Štrajk šteti svima. Naravno da nikome od zaposlenika nije u interesu štrajk, ali je to njihovo pravo ukoliko smatraju da su iscrpili sve druge mogućnosti.", rekao je Kosor na samom početku.

Sindikati su zahvalili na Kosorovom angažmanu. Smatraju da se njihova prava proizašla iz Kolektivnog ugovora i minulog rada moraju poštovati.

„Gradska skupština Grada Zagreba, kao predstavnik jednog od suvlasnika, će od Povjerenice za informiranje zatražiti svu dokumentaciju koja se odnosi na Ugovor o koncesiji za izgradnju i upravljanje Zračnom lukom Zagreb. Ujedno pozivam ministra Hajdaša Dončića da se drži obećanog, te da štiti interese Republike Hrvatske, a ne francuskog koncesionara. S obzirom da nismo dobili traženu dokumentaciju, da imamo saznanja da je potpisani ugovor mijenjan, a da je koncesionar već dva puta probio rokove, te da nije osigurao sredstva koje je trebao, da otvaranje novih mjesta više nije opcija već su upitna i ona postojeća, sve nam to ukazuje na netransparentan rad ministarstva i Uprave Zračne luke Zagreb. U protivnom bi već došlo do raskida ugovora ili plaćanja penala. Ipak, još uvijek se nadam da je dogovor moguć jer, ponavljam, nikome nije u interesu blokada zračne luke, otkazivanje letova i narušavanje međunarodne reputacije.", poručio je Darinko Kosor.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.