Hrvatski radio

Radio Sljeme

Ministrica nije oduševljena Bandićevom inicijativom

03.01.2019.

11:30

Autor: Nikolina Devčić

Goran Stanzl/PIXSELL

Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / -

Nakon što je gradonačelnik Milan Bandić izjavio da će inicirati uvođenje demografske mjere roditelja odgajatelja i na državnoj razini - reagirala je ministrica za demografiju i obitelj Nada Murganić. Smatra kako bi bilo dobro da Bandić najprije predstavi učinke te mjere na Grad Zagreb.

Ministrica je na pitanje o proširenju projekta roditelja odgajatelja na cijelu Hrvatsku odgovorila kako bi Bandić i njegov Ured za demografiju prvo trebali prezentirati učinke te mjere u Zagrebu istaknuvši kako njezino ministarstvo svaku predloženu mjeru analizira i procjenjuje njene učinke u budućnosti. Smatra da je riječ o financijski teškoj i ozbiljnoj mjeri. Na pitanje radi li se o populističkom potezu zagrebačkog gradonačelnika Murganić je kazala kako ona nikada to tako ne kritizira. 

Komentirala je i Vladinu demografsku mjeru povećanja neoporezivog dijela kojim poslodavci mogu nagraditi svoje zaposlenike za novorođeno dijete. Na pitanje hoće li poslodavci zaista isplaćivati radnicima 10.000 kuna, koliko sada taj neoporezivi dio iznosi, ministrica je rekla da je to mjera koja je usmjerena na olakšavanje rada poslodavcima. - Nije to mjera koja ih na to tjera, to je mjera koja im može olakšati ako oni imaju potrebe i mogućnosti da se za to odluče - kazala je Murganić dodavši da se mnogo poslodavaca odgovorno ponaša ulažući u ljudske resurse.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.