Hrvatski radio

Radio Sljeme

Mirogoj jedan od sedam najugroženijih europskih lokaliteta kulturne baštine

08.04.2021.

13:15

Autor: Nevena Saraga

Foto: Radio Sljeme

Foto: Radio Sljeme

Foto: - / -

Groblje Mirogoj uvršteno je među sedam najugroženijih europskih spomeničkih lokaliteta, objavila je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek na konferenciji za novinare održanoj na temu oštećenja i poduzetih mjera obnove spomeničke cjeline multikonfesionalnog groblja Mirogoj.

Djelo njemačkog arhitekta Hermana Bolléa, kao multikonfesionalni kompleks groblja, Mirogoj je vrijedan primjer europske arhitekture. Građen je između 1876. i 1929. godine kao središnji otvoreni prostor okružen arkadama. 

Danas je Mirogoj jedan od najreprezentativnijih zagrebačkih spomenika koji je prošle godine značajno oštećen u potresima. Osim konstruktivnih oštećenja i pukotina, velike su štete na arkadama, paviljonima, crkvi Krista Kralja i mnogim nadgrobnim spomenicima i skulpturama.

- Ovaj će nam upis pomoći u mobilizaciji stručnjaka i financijskih sredstava. Procjena samo prvih radova koje ćemo financirati iz Fonda solidarnosti EU-a za kompleks Mirogoja je 97 milijuna kuna. Tu govorimo o radovima hitne sanacije, ta su sredstva odobrena, dokumentacija se prikuplja. Tu ćemo, kao i na ostalim kulturnim dobrima u Zagrebu, relativno brzo vidjeti i početak realizacije, međutim svima je jasno da će obnova ovog kompleksa biti dugotrajna i da će tražiti veliki stručni angažman, jer se radi o iznimno kompleksnom spomeniku koji zapravo od svog nastanka nije bio obnavljan, istaknula je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.