Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Mirogoj nije obnovljen od potresa; na nekim mjestima se vide ljesovi"

04.10.2022.

15:41

Autor: HRT/Radio Sljeme

Mirogoj nakon potresa

Mirogoj nakon potresa

Foto: Boris Scitar / PIXSELL

Uskoro će građani pohrliti na gradska groblja jer pred nama je blagdan Svih svetih. Da je ono središnje groblje, Mirogoj, u lošem stanju te da i dalje stoji neobnovljeno nakon potresa, upozorili su iz Domovinskog pokreta. Kažu da su zbog oštećenja na nekim grobnim mjestima vidljivi lijesovi.

Gotovo dvije i pol godine nakon potresa u našem gradu, Mirogoj još nije obnovljen - Navodno je novac osiguran iz EU fondova za obnovu arkada i svih ostalih dijelova koji su potrebni, međutim to je zastalo - rekao je Igor Peternel iz Domovinskog pokreta.

Peternel kaže i da se na nekim mjestima vide ljesovi - U prvom dijelu, do izlaza, grobovi su u sramotnom stanju. Vidi se potpuna nebriga onih koji bi se trebali brinut o tim grobovima, grobovi koji su oštećeni u potresu i prolaznici vide ljesove. To je civilizacijska sramota. 

A uskoro bi u gradu moglo doći do problema s nedostatkom grobnih mjesta - Ostalo je, prema našim informacijama, svega oko 200 ukopnih mjesta za socijalno ugrožene građane, braniteljsku populaciju i sve one koji nemaju vlastito grobno mjesto, a to im treba osigurati putem Grada. Novi ugovori nisu potpisani, na Mirogoju uopće više nema takvih mjesta, ostalo je još nešto na Markovom polju. Sasvim sigurno u bliskoj budućnosti će doć do ozbiljnih problema - zaključio je Peternel.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.