Hrvatski radio

Radio Sljeme

Mjera potpore roditelj-odgajatelj postupno će se ukinuti

10.07.2021.

14:14

Autor: Mario Mihaljević

Luka Stanzl/PIXSELL

Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / -

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Joško Klisović najavio je u subotu da će se mjera potpore roditelj-odgajatelj postupno ukinuti budući da nije ostvarila demografski cilj. Novac će se preusmjeriti na vrtiće i u druge gradske projekte koji se tiču djece, mladih, obitelji i zapošljavanja.

-Bandić je uveo mjeru koju je proglasio demografskom, no broj djece u Zagrebu od kad je ta mjera na snazi se nije povećao. Nažalost, mislim da se čak i smanjio. Ta mjera je motivirala ljude da ostanu kod kuće, da se maknu s tržišta rada, što sigurno nije nešto što možemo i trebamo poticati-, rekao je Klisović 

Dodao je kako je potrebno poticati i ulagati u kompetencije mladih roditelja kako bi mogli naći posao na tržištu jer,ističe, u jednom trenutku djeca će odrasti i - ako je netko predugo kod kuće, teško će nakon toga naći posao.

-Krunski argument da ova mjera nije dovoljno dobrog rezultata je da se djeca u svim svojim fazama razvoja moraju socijalizirati sa svojim vršnjacima-, poručio je Klisović.

Upitan je li već razgovarao s partnerima iz Možemo kako riješiti zatečeno stanje te postoji li možda opcija da se demotivira postojeće korisnike smanjivanjem naknada, odgovorio je kako o tome razgovaraju.

Shvaćaju prvotnu namjeru i cilj mjere, ali, dodaje, nakon analize ustvrdili su kako cilj nije ostvaren te gledaju načine kako ga ostvariti. Mišljenja su da je možda pametnije da dio novaca preusmjere na vrtiće, da djeci koja su trenutno kod kuće s roditeljima omoguće da se socijaliziraju, a taj novac bio bi dovoljan da se uvede besplatna prehrana u vrtiće, odnosno da vrtići u potpunosti budu besplatni, a još bi ostalo novca i za druge gradske projekte koje grad ima vezane za djecu, zapošljavanja mladih i mladih obitelji.

Što se tiče modaliteta kada bi ta mjera prestala, Klisović je rekao kako su dogovorili da nakon što se odluči s time ići u Gradsku skupštinu, više neće biti apliciranja novih kandidata.

-Ljudi se moraju snaći, nikog ne želimo dovesti u egzistencijalne probleme. Ti detalji su još uvijek na stolu, raspravit ćemo ih prije nego što odluku uputimo u Gradsku skupštinu-, poručio je Klisović.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.