Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Mjera roditelj odgojitelj pokazala je povoljni demografski učinak"

30.03.2022.

13:16

Autor: Mario Mihaljević

Mjere pokazale dobar demografski učinak

Mjere pokazale dobar demografski učinak

Foto: Davorin Višnjić / Pixsell

Udruga U ime obitelji, Hrvatska udruga roditelja odgojitelja i Građanska inicijativa "U djeci je budućnost" predstavili su anketno ispitivanje u kojem su obuhvatili 1343 korisnika mjere roditelj odgojitelj, za koje kažu da su imala izravno povoljni demografski učinak. U udrugama se nadaju da će visoki upravi sud konačnu odluku o mjeri donjeti prije prvog svibnja, kada mjera roditelj odgojitelj prestaje važiti.

U okviru projekta roditelj odgojitelj uspješna demografska mjera za Zagreb i Hrvatsku obuhvaćene su 1343 korisnika mjere. Riječ je najopsežnijoj anketi korisnika mjere, i jedina koja ispituje stavove roditelja. Analize odgovora korisnika mjere pokazala su povoljni demografski učinak, rekla je predsjednica udruge U ime obitelji Željka Markić .


Ljudska populacije najvažniji je dio i faktor svakog društva i prostora, kaže voditelj studije demografije na Hrvatskim studijima Stjepan Šterc. Šterc upozorava da će ukidanjem mjere gotovo 80 posto korisnika biti egzistencijalno ugroženo.  O ovoj temi oglasio se i gradonačelnik Tomašević. Kaže da su donijeli jedinu racionalnu odluku, koja je potrebna s obzirom na stanje financija u gradu. Kaže da se ne može u dječje vrtiće ulagati više ako bi ta mjera ostala, na snazi. U Udrugama se nadaju da će visoki upravi sud konačnu odluku o mjeri roditelj odgojitelj donijeti prije prvog svibnja, kada bi mjera trebala prestati važiti.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.