Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Mjera roditelj odgojitelj treba se revidirati"

10.11.2021.

13:06

Autor: Mario Mihaljević

Davorin Visnjic/PIXSELL

Davorin Visnjic/PIXSELL

Foto: - / -

Zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Trpimir Goluža iz redova Mosta ocijenio je u srijedu da se mjera 'roditelj odgojitelj' treba revidirati, no smatra kako to ne smije biti na ovako drastičan način i bez dijaloga sa strukom i korisnicima.

Mostovi zastupnici zbog toga su zatražili da se o promjenama u mjeri održi tematska sjednica Odbora za mladež, Odbora za socijalnu skrb i Odbora za obrazovanje i sport, na kojoj će sudjelovati predstavnici struke te korisnika mjere.

-Naravno da se ta mjera treba revidirati, ne možete zadirati u nečija prava bez da s njime prethodno razgovarate-, ustvrdio je Goluža na konferenciji za medije kluba zastupnika Mosta u Gradskoj skupštini. Smatra da je predložena promjena mjere nove zagrebačke gradske uprave 'drastična'.

Komentirao je i najavu tužbe udruga korisnika te mjere i rekao da se radi o velikim iznosima. Naime, zbog mogućeg dugotrajnog sudskog postupka i presude koja bi mogla ići u pravcu zaštite stečenih prava roditelja odgojitelja, Grad Zagreb bi mogao imati veliki financijski gubitak, upozorio je.

-Preko 2 milijarde kuna sada su u ovom trenutku sva preostala stečena prava korisnika mjere-, naveo je zastupnik Lovro Marković.

Mostovi zastupnici ponovo su pozvali gradonačelnika Tomislava Tomaševića da prouči njihov prijedlog revidiranja mjere roditelj odgojitelj, prema kojemu bi im se trebao omogućiti nastavak korištenja dijela sadašnje naknade uz rad na pola radnog vremena.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.