Hrvatski radio

Radio Sljeme

Mjesec borbe protiv ovisnosti

21.11.2013.

13:42

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Rizično pijenje alkohola ima slabi trend smanjivanja. No, ekscesno pijenje alkohola, dakle 5 i više pića zaredom, u zadnjih je mjesec dana je zabrinjavajuće za oba spola, osobito kod djevojčica u kojih je u stalnom porastu.

Voditeljica gradskog povjerenstva za prevenciju i suzbijanje zolouporabe ovisnosti Marina Kuzman, na predstavljanju gradskih podataka o ovisnosti među mladima, u okviru obilježavanja mjeseca borbe protiv ovisnosti koji traje do 15. prosinca, rekla je kako se zakoni o zabrani prodaje pića maloljetnicima loše provode. "Poruka društva mora biti jasna, mi to ne odobravamo i to je ilegalno, vi to ne smijete raditi. Hoćete li vi nastojati zaobići taj propis?! Ali poruka društva mora biti jasna." 

Kuzman je dodala kako je prosječna dob za početak eksperimentiranja s marihuanom u gradu 16 godina. Dječaci manje uzimaju marihuanu, a djevojčice više. Stabilan je broj liječenih ovisnika i kreće se oko 2300, a četiri puta je manje novih heroinskih ovisnika.

Zagrebačka policija u suradnji s Gradom od ove godine provodi Akcijski plan suzbijanja pijenja alkohola u okviru koje se održavaju predavanja u Osnovnim školama, te preventivne akcije u kafićima. Jedna od zapaženijih akcija je i "Stop program" koji je namjenjen maloljetnicima koji se zateknu poslije 23 sata bez obiteljske pratnje, rekao je voditelj službe prevencije PUZ-a Velimir Tišma: "Takve maloljetnike policija dovodi u policijsku postaju, ako nisu u pratnji, preuzimaju ih roditelji i takvi se maloljetnici uključuju u posebne programe."

Osim toga zagrebačka je policija u zadnjih 10 mjeseci zaplijenila više od 3 kg heroina, više od 4 kgkokaina, te više od 100 kg marihuane, te je privela 5 dilera više, što je veliki porast u odnosu na isto vrijeme lani, zaključio je Tišma.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.