Hrvatski radio

Radio Sljeme

Mjeseca borbe protiv sarkoma

01.07.2023.

06:05

Autor: Vesna Jurić Rukavina

Znak podrške oboljelima od sarkoma

Znak podrške oboljelima od sarkoma

Foto: GZ / HRT Radio Sljeme

U znak podrške oboljelima od sarkoma te s ciljem podizanja svjesnosti šire javnosti o sarkomu, Grad Zagreb će 31.07.2023. godine prigodno osvijetliti Meštrovićev paviljon u žutoj boji. A, danas d 9.00 do 14.00 sati, na Trgu Ivana Kukuljevića, održat će se Javnozdravstvena akcija u povodu početka obilježavanja Mjeseca borbe protiv sarkoma. Oko 1% od ukupnih malignih oboljenja kod odraslih su sarkomi. Između 15-20% od ukupnih dječjih malignih oboljenja su sarkomi. Stotine tisuća pacijenata i njihovih obitelji iz cijelog svijeta se danas bore protiv sarkoma.

Grad Zagreb podržao je javnozdravstvenu akciju koju organizira Hrvatsko društvo onkoloških medicinskih sestara i tehničara s Hrvatskim društvom internističke onkologije te Udrugom P.I.N.K. life, a koja će se održati u povodu početka obilježavanja Mjeseca borbe protiv sarkoma. Tijekom akcije građani će se moći upoznati sa znakovima i specifičnostima sarkoma te mogućnostima liječenja.


Simptomi sarkoma mekih tkiva variraju ovisno o tipu i mjestu nastanka. Često se pojavljuju čvrste, bezbolne kvrge / čvorovi, koji tijekom vremena rastu. S obzirom na to da su sarkomi relativno rijetki tumori, često se pogrešno dijagnosticiraju, a ponekad se krivo zamjenjuju sa sportskim ozljedama. Dijagnoza nije jednostavna jer se radi o vrlo heterogenoj bolesti. Prilikom dijagnosticiranja, događa se da su često već dosta veliki i teško se otklanjaju operacijom ili su već metastazirali.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.