Hrvatski radio

Radio Sljeme

Mjuzikl "Đak veseljak i prometni znak" uči djecu prometnoj kulturi

27.09.2022.

13:28

Autor: Nevena Saraga

Mjuzikl u Lisinskom

Mjuzikl u Lisinskom

Foto: PUZ / PUZ

Nastavlja se preventivna kampanja „Poštujte naše znakove!“ Ministarstva unutarnjih poslova i Policijske uprave zagrebačke u sklopu strateških aktivnosti Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa. 

Dio kampanje je i edukativni mjuzikl za najmlađe „Đak veseljak i prometni znak“ koji je izveden u Maloj dvorani "Vatroslav Lisinski".


Nižeg su rasta što im onemogućuje dobru preglednost prometne situacije, teže su uočljivi ostalim sudionicima u prometu, osobito vozačima, često reagiraju nenadano i impulzivno, jer su zaigrani i nemaju još u potpunosti razvijen osjećaj za procjenu opasnosti. Osnovni su to razlozi zašto su djeca ugrožena kategorija sudionika u prometu.


Policija već 27 godina, tijekom rujna, mjeseca u kojem počinje školska godina, diljem zemlje provodi akciju "Poštujte naše znakove!", kojom se želi zaštititi djecu, ali i odrasle, prvenstveno vozače, još jednom podsjetiti da uvijek paze na njih.


Prije petnaestak godina djeca su češće stradavala kao pješaci, a danas najviše stradavaju kao putnici u vozilima. Zastrašujući su podaci koji pokazuju koliko se djece svih uzrasta prevozi u vozilima roditelja, a da, u današnje vrijeme velikog napretka pasivne sigurnosti u automobilima, nisu osigurana od mogućeg stradavanja. Odrasli djecu prevoze na prednjim sjedalima, nevezane na stražnjim sjedalima ili u neadekvatnim autosjedalicama koje ne zadovoljavaju najosnovnije uvjete sigurnosti.


Dio kampanje je i edukativni mjuzikl za najmlađe „Đak veseljak i prometni znak“ koji već više od 20 godina kroz igru djecu uči o prometnim znakovima, a koji je izveden u Maloj dvorani "Vatroslav Lisinski".

Osim učenja uz predstavu i glazbu, djeca su mogla doznati i o važnosti drugih službi kroz druženje s vatrogascima i djelatnicima Crvenog križa.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.