Hrvatski radio

Radio Sljeme

Mladi greškom pozvani na cijepljenje, epidemiolozi ih mole da ne dolaze

13.04.2021.

09:23

Autor: Magdalena Pongrac

Zeljko Lukunic/PIXSELL

Zeljko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / -

Oko 600 mladih greškom je za danas naručeno na cijepljenje na Zagrebačkom velesajmu. Razlog je tehnički problem u sustavu cijepise.zdravlje.hr koji je tijekom nedjeljne noći prijavljenim građanima nasumično slao elektroničku poštu s pozivom na cijepljenje.

Od 3 tisuće poziva poslanih greškom, 20 posto stiglo je mladima. Ravnateljica Uprave za E-zdravstvo u ministarstvu Tanja Bedovec, rekla je da je greška otklonjena i od sutra se nastavljaju cijepiti samo stariji i kronični bolesnici.

Dok iz ministarstva pozivaju na cijepljenje, epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Dijana Mayer u našem je programu izjavila kako je bolje da osobe mlađe od 30 godina odbiju ovaj poziv - Ukoliko je čovjek te dobi, od 20 do 30 godina, a potpuno je zdrav, on nije na redu za cijepljenje tako da molim mlade i zdrave koji su slučajno pozvani da ne dođu na cijepljenje.

A koliko građana uopće vidi elektroničku poštu koju, najčešće dan prije, dobiju preko platforme Cijepise? Pomoćnica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Cecilija Rotim kaže da je za danas bilo naručeno oko 2 tisuće 600 ljudi - Tisuću osoba nam nije potvrdilo svoj dolazak, ne znamo je li to zato što su kasno poslani ili neodgovaranje termina cijepljenja ili samog cjepiva.

A Bedovec kaže - s mladima nema problema, njih čak 70 posto potvrdilo je da će danas doći na cijepljenje, jer su, kako kaže, informatički pismeniji. No, nije to samo zbog dobi, e-mailovi s platforme često završe u kategoriji promotivnih materijala. Kako bi se i ta greška otklonila, tehničari iz ministarstva surađuju s Googleom i uvjeravaju - od idućeg tjedna sustav bi trebao funkcionirati kao podmazan.

Problemi s internetskim sustavom za cijepljenje

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.