Hrvatski radio

Radio Sljeme

Moderni podzemni spremnici za otpad postavljeni u Kranjčevićevoj

02.01.2018.

10:31

Autor: Magdalena Pongrac

Luka Stanzl/PIXSELL

Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / -

Naš grad dobio je, po uzoru na Ljubljanu, prve podzemne spremnike za otpad. Postavljeni su na raskrižju Kranjčevićeve i Brozove ulice, te uključuju kontejnere za staklo, plastiku, metal, papir i tekstil.

Sustav tehnološki naprednih podzemnih spremnika u Kranjčevićevoj uključuje dvije kazete s 5 kontejnera, koje radnici Čistoće, prilikom pražnjenja, izvlače iz zemlje. Voditeljica podružnice Čistoće Marina Lovrečki objasnila je koje su prednosti ovog sustava. Osim funkcionalne, ima dobro poznatu i građanima više prihvatljivu - estetsku funkciju: nemogućnost stvaranja nereda oko spremnika, nemogućnost zapaljenja i smanjenje emisije neugodnih mirisa.

Jedna kazeta postavljena je i u Primorskoj, a nova se planira u Podbrežju. Gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je da će ovakav sustav riješiti problem odlaganja otpada u središtu grada, gdje nema mjesta za izgradnju reciklažnih dvorišta. Kao što u užoj jezgri grada radimo garaže ispod zemlje, tako ćemo, u pravilu, gdje god to možemo i gdje nam prostorni uvjeti dozvoljavaju - kroz rekonstrukcije prometne infrastrukture u Zagrebu, raditi podzemne spremnike.

Međutim, prilikom prezentacije, na račun novog sustava kritiku je imao gradski zastupnik kluba Lijevog bloka Svibor Jančić. U odnosu na dosadašnji sustav, ovo izgleda kao veliki iskorak čim ima malo tehnologije, u ovom slučaju pneumatike. Ono što sam na prvi pogled primijetio je da imamo antistres podlogu, koja ne znam protiv čijeg stresa se ovdje nalazi, a znam da jedna ova mala ploča košta od 500 do 700 kuna. Kao drugo, kad smo bili u Ljubljani i gledali kako je to ondje izvedeno, kamion izvlači jedan po jedan kontejner, a u ovom slučaju se dižu sva tri kontejnera. Mene zbunjuje zašto, jer mi se čini da se troši puno više energije na to, a i time se otvara mogućnost za manipulaciju otpadom.

Podzemni spremnici za otpad u Kranjčevićevoj vrijedni su 180 tisuća kuna, a u suradnji s Gradskim uredom za prostorno planiranje i privatnim ulagačima, bit će postavljeni i unutar kompleksa zgrada.

 

Galerija
Luka Stanzl/PIXSELL, Foto: -/-
Luka Stanzl/PIXSELL, Foto: -/-Luka Stanzl/PIXSELL, Foto: -/-Luka Stanzl/PIXSELL, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.