Hrvatski radio

Radio Sljeme

Modernizacija zelenog i divljeg srca grada završava na proljeće

08.02.2022.

14:13

Autor: Magdalena Pongrac

Gradska posla u Maksimiru

Gradska posla u Maksimiru

Foto: Radio Sljeme / Radio Sljeme

Park Maksimir i Zoološki vrt do Uskrsa bi trebali dobiti novo ruho. Tada se planira završetak projekta Gradski prozori u prirodu vrijedan 35 milijuna kuna. Što je dosad napravljeno, a što će tek biti doznali smo u našoj emisiji Gradska posla.

2 milijuna i 200 tisuća puta građani su prošle godine posjetili Park Maksimir. Podatak je to koji govori o važnosti zelenog srca našega grada, čiju modernizaciju Zagrepčani nestrpljivo očekuju. Druga faza je pri kraju, kaže šefica Javne ustanove Maksimir, Nika Dolenc. - Prvo i drugo jezero prvo se isušilo, napravile su se i učvrstile obale, a sad se prvo jezero polako puni, dok u drugom već ima vode. Na mjestu Lavljeg mosta u Zoološkom vrtu puca pogleda prema mjestu gdje će se uskoro, za otprilike tjedan do dva, postaviti bijeli Čipkasti most koji je nekada krasio Maksimir.


- Nakon toga ide nova nastamba za medvjeda, zatim Interpretacijski centar zaštićene faune Hrvatske i, na kraju, uz kanal završavamo novu nastambu za dabra, gdje je napravljen i novi most kojim po prvi puta prelazi na dio kanala uz Maksimirsku cestu - ističe voditelj projekta Gradski prozori u prirodu, Jurica Ambrožić.


Bit će tu i nove šetnice, prostor za ugostiteljske kućice i pristanište za čamce, a sve bi trebalo biti spremno do Festivala proljeća u Zoološkom vrtu, zbog čega je ravnatelj Damir Skok izrazito zadovoljan. Očekuje i da će životinje biti zadovoljne i to, po običaju, pokazati baby boom-om. Najavljuje i treću fazu modernizacije.


- To je oporavilište i prihvatilište za divlje životinje u Dumovcu, tu će biti i mogućnost rehabilitacije za životinje, nova veterinarska ambulanta, pojedinačni boksovi za pse i nova karantena, a sve bi trebalo završiti do polovine 2023. godine - rekao je Skok.


U samom Zoološkom vrtu u idućih desetak godina plan je izgraditi afričku savanu i novu nastambu za lavove, a za Park Maksimir odredit će se najviši dopušteni broj posjeta na godinu, kako bi bioraznolikost u metropoli ostala očuvana. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Gradska posla

Uvijek provjereno i bez zadrške - o gradu i onima koje financiramo prirezom : "Gradska posla" slijede stope rado slušanih emisija Radio Sljemena gradske tematike. Budite s nama utorkom od 10 sati i 30 minuta. Urednik je Ivan Fedor.

Poslušajte u Slušaonici