Hrvatski radio

Radio Sljeme

Počeli radovi između Glavnog i Zapadnog kolodvora - moguća kašnjenja

20.03.2023.

11:19

Autor: Radio Sljeme

Radovi na željeznici

Radovi na željeznici

Foto: Slaven Branislav Babic / PIXSELL

Počela je obnova pruge na dionici Zagreb Zapadni kolodvor - Zagreb Glavni kolodvor, zbog čega iz HŽ-a najavljuju moguća kašnjenja do 15 minuta. Radovi će trajati do 2. travnja 2023. do kada će vrijediti i posebna regulacija prometa, odnosno promet će se odvijati jednim kolosijekom, a iz HŽ-a mole za strpljenje.  

Projekt „Obnova pruge na dionici Zagreb Zapadni kolodvor (uključivo) – Zagreb Glavni kolodvor (isključivo)“ provodi se na kratkoj, ali jednoj od najprometnijih dionica u Hrvatskoj kojom na dan prođe oko 150 vlakova. Pružna dionica duga 3,5 km iznimno je važna za međunarodni teretni i gradsko-prigradski prijevoz.


Obnova navedene dionice počinje od stajališta Kustošija, koje je obnovljeno prošle godine, pa do ulaza u Zagreb Glavni kolodvor, a radovi obuhvaćaju: cjelovitu obnovu gornjega i donjega pružnog ustroja, što uključuje obnovu kolosijeka i zamjenu skretnica na području Zagreb Zapadnog kolodvora, sanaciju mostova i izgradnju propusta,  izgradnju uređenih površina za pristup putnika, radove na signalno-sigurnosnim i telekomunikacijskim uređajima, modernizaciju željezničko-cestovnih prijelaza „Vodovodna“ i „Republike Austrije“ te obnovu i zamjenu dijela sustava kontaktne mreže.


Procijenjena je vrijednost projekta 29,2 milijuna eura, a sredstva su u cijelosti osigurana iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a radove izvodi tvrtka Swietelsky d.o.o.


Završetak radova na Projektu planiran je sredinom 2024. godine. Po završetku, vlakovi će tom dionicom moći prometovati brzinom do 120 km/h, podignut će se razina sigurnosti i sposobnost sustava , a povećat će se propusna moć pruge i mogućnost prijevoza većeg broja putnika u dnevnome migracijskom prometu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici