Hrvatski radio

Radio Sljeme

Moguća suradnja Distributivnog centra i Izraela

14.03.2018.

18:56

Autor: Krešimir Vešnik

Moguća suradnja Distributivnog centra i Izraela

Moguća suradnja Distributivnog centra i Izraela

Foto: - / -

Distributivni centar za voće i povrće blizu Velike Gorice obišli su predstavnici Veleposlanstva Države Izrael u RH, zajedno s izraelskim gospodarstvenikom Simhonom Shalomom. Sa županom Zagrebačke županije Stjepanom Kožićem, razgovarali su o mogućoj suradnji u području poljoprivrede i gospodarstva.

Suradnja bi bila usmjerena na razvoj poljoprivredne proizvodnje, ali i samog Distributivnog centra, istaknuo je župan Zagrebačke županije, Stjepan Kožić, Ono što smo konkretno razgovarali i nadam se postigli suglasnost s obje strane, to je da smo ponudili ovdje razvoj jednog inovativnog, novog, tehnološkog centra poljoprivredne proizvodnje koji bi, prije svega, educirao naše proizvođače, ali i imao pokaz novih tehnologija.

Upravo bi upotreba novih tehnologija trebala pomoći razvoju voćarstva i povrćarstva tako da se proizvodi iz Zagrebačke županije mogu izvoziti u Europsku uniju, U tome nam može pomoći upravo Izrael koji je najjači u svijetu u primjeni znanosti u praksi i na temelju našeg razgovora, kroz demonstracijske, istraživačke centre koji služe isključivo za primjenu znanja za proizvođače se može, i oni su pokazali da je moguće, uspjeti proizvoditi vrlo kvalitetno, s vrlo visokim prinosima i ostvarivati pristojnu zaradu, rekao je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije, Josip Kraljičković.

Predstavnici Veleposlanstva zadovoljni su prijedlogom da Distributivni centar postane mjesto za istraživanje i razvoj poljoprivrede te edukacije proizvođača - pokazna farma, Mi bismo predložili strateški plan za razvoj poljoprivrede u Hrvatskoj. Razgovarali smo o mogućnosti osnivanja poljoprivredne pokazne farme. Takva bi farma doprinijela čitavom razvojnom lancu u području poljoprivrede. Trebala biti temeljena na primjerima kakve već imamo u Izraelu te bi trebala doprinijeti iskorištavanju maksimalnih kapaciteta u proizvodnji voća i povrća, objasnio je gospodarstvenik i bivši izraelski ministar poljoprivrede, Simhon Shalom.

Iz Zagrebačke županije očekuju konkretan prijedlog o mogućoj suradnji.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.