Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Moguće je da ćemo završiti u crnom scenariju"

04.06.2020.

13:54

Autor: Krešimir Vešnik

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / -

"Od loše prema goroj" tako iz Kluba nezavisnih zastupnika Gradske skupštine opisuju situaciju u kojoj se nalazi naš grad. Osvrnuli su se na iduću sjednicu na kojoj će se, uz ostalo, raspravljati o rebalansu proračuna. Smatraju da u njemu nema odgovornog upravljanja i da nas čeka crni scenarij.

I dok ministar financija Zdravko Marić ističe da su prošli mjesec državni prihodi manji za 50 posto nego lani, naš grad rebalansom proračuna računa na smanjenje od 2,3 posto - Izmjene i dopuna proračuna su zapravo plan. Taj plan sagledava cijelu godinu, kako je sada postavljen. Kao da se ništa nije dogodilo, kao da nema nikakvih budućih troškova koji će biti vezani za obnovu i eventualni drugi val pandemije - rekla je članica Kluba nezavisnih zastupnika, Marijana Sumpor.

Sumpor kaže da je moguće da ćemo završiti u crnom scenariju: stečaju Grada, otpuštanjima, zamrzavanju projekata. Ovakvim nerealnim proračunom, gradonačelnik nastavlja po starom - Iz ovoga vidimo da gradonačelnika ne brine stečaj grada, ni gradska poduzeća niti kako će se financirati obnova. Očekuje da će se to financirati iz sredstava na razini države, da će međunarodni zajmovi dobivat za to tako da se ponaša kao da se ništa nije dogodilo, a Grad funkcionira kao da nismo dva mjeseca bili kod kuće - poručila je Marijana Sumpor.

Rebalansom proračuna za 34 milijuna kuna smanjena su sredstva u sektoru kulture. Petina je to od predviđenih 157 milijuna kuna namijenjenih za sanaciju od potresa. Tihomir Milovac ne slaže se s ovakvom odlukom - Vidimo da to nije adekvatno, niti prema drugim sektorima koji su na proračunu. Za sektor kulture ovo je neprihvatljiv nesklad u odnosu na druge korisnike proračunskih sredstava.  

Milovac upozorava i da Grad nije pokrenuo izgradnju zajedničkih čuvaonica muzejske građe, što se nakon potresa pokazalo kao potreban projekt. Također ističe da je novoizabrani ravnatelj kazališta "Komedija" Tedi Lušetić nezakonito izabran na tu dužnost jer se protiv njega vodi kazneni proces.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.