Hrvatski radio

Radio Sljeme

Moguće premještanje asfaltne baze iz Donje Lomnice

16.11.2017.

23:22

Autor: Krešimir Vešnik

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

O problematici izgradnje asfaltne baze u Donjoj Lomnici, raspravljalo se na sjednici Gradskog vijeća Grada Velike Gorice. Odlučeno je da će se osnovati povjerenstvo koje će pregovarati sa Strabagom d.o.o. o premještanju njihove baze iz Lomnice.

Tijekom višesatne rasprave protivnici izgradnje asfaltne baze su isticali da je ona "ekološka bomba", a tome se usprotivio Josip Kuzmanić, direktor Strabaga Hrvatska, Sve što smo poduzeli i što smo napravili bilo je u skladu s hrvatskim zakonom, nigdje nismo odstupili. Iz dana u dan napredak tehnologije je u tom smislu da asfaltne baze zaista budu i jesu, na neki način, industrija koja ne zagađuje.

Svoj stav u vezi izgradnje baze istaknuo je i gradonačelnik Velike Gorice, Dražen Barišić, Mi želimo da se projekt asfaltne baze u Donjoj Lomnici provede na zakonit način, transparentno i da on bude u skladu s postojećim i važećim standardima, argumentirano izrečenim, koji će nam omogućiti da normalno i zdravo živimo.

Na kraju je jednoglasno izglasan zaključak u kojem se navodi da će biti osnovano povjerenstvo koje će pregovarati sa Strabagom o premještanju asfaltne baze. U povjerenstvu će sjediti i jedan predstavnik inicijative Stop asfaltnoj bazi čiji članovi nisu zadovoljni ovakvim ishodom, no smatraju ovo pomakom jer će biti uključeni u procese odlučivanja o sudbini njihovog mjesta. Članica inicijative Antonija Radoš Šimac ističe, Naš cilj nije postignut. Naš cilj je da se asfaltna baza ne izgradi, da se ta asfaltna baza makne iz Donje Lomnice. Mi nećemo stati dok se taj cilj ne ostvari. Ovo može biti jedan od načina naše borbe, ali mi ćemo i dalje provoditi neke druge aktivnosti da zaustavimo ovo zlo koje nam nose u dvorište.

Jedna od takvih aktivnosti bit će i dugo najavljivani prosvjed na Markovu trgu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.