Hrvatski radio

Radio Sljeme

Mogući otkazi u Čistoći: „Premalo je operativaca, nužni su bolni rezovi.”

01.02.2022.

14:21

Autor: Radio Sljeme/Ivan Fedor

Ivan Fedor i Davor Vić u emisiji "Gradska posla"

Ivan Fedor i Davor Vić u emisiji "Gradska posla"

Foto: Radio Sljeme/HRT / Radio SLjeme

Od prvoga srpnja Zagrepčane čekaju velike promjene u načinu odvoza i zbrinjavanja otpada. Osim građana, promjene očekuju i samu Čistoću, koja bi do tada trebala doživjeti značajne kadrovske promjene, rekao nam je danas voditelj podružnice Čistoća Davor Vić u emisiji "Gradska posla" urednika Ivana Fedora.

Kadrovskih promjena, koje su zahvatile cijeli Zagrebački holding, bit će i u Čistoći. Premalo je operativaca, previše administracije, zato će i biti bolnih rezova, poručuje Vić:

„Tu ćemo prije svega dati mogućnost ljudima koji imaju određene uvjete da idu u prijevremenu mirovinu. Mi ćemo iscrpiti sve uvjete da ljudima koji su još uvijek u godina u kojima mogu raditi da im ne damo otkaz. Proces sigurno neće biti sigurno lagan, a otkaze unutar Čistoće ne bih isključio.”


Promjene bi, uključujući i potencijalne otkaze, trebale biti gotove do 1. srpnja, odnosno do početka provedbe novog modela zbrinjavanja otpada u Zagrebu, ističe voditelj podružnice Čistoća, Davor Vić. Model je u teoriji jednostavan. Plan je građanima naplaćivati 45 kuna fiksno uz 4 kune po vrećici za otpad.


Dakle, onaj tko proizvodi više otpada, plaćat će više. Također, kontejneri će biti vezani uz određenu stambenu jedinicu i u njih treće osobe neće moći ubacivati otpad. No, kako će to izgledati u praksi:

„Pristup spremnicima koje su zadužili određeni korisnici na obračunskom mjestu ne smije biti omogućen bilo kome drugome osim njima. To će se napraviti tako da: ili će se spremnici vratiti u smetlarnike gdje im je i mjesto, ili će se izgraditi novi, funkcionalni, tipizirani boksevi za njih koji onemogućavaju pristup trećim osobama.”


Koliko će stajati izgradnja boksova za one zgrade i kuće koje nemaju infrastrukturne uvjete, još nije poznato. Postavlja se i pitanje kako će se znati tko, primjerice, baca bio-otpad u vrećici za plastiku:

„Mi ćemo vizualni pregledom prilikom svakog dovoza vršiti kontrolu koliko je okvirno nepropisno odloženih vrećica. Zatim ćemo razgovarati s predstavnikom zgrade, educirati ih, upozoriti prije nego što krenemo s nekakvom kaznom.”

Što se tiče novih drobilica otpada u vlasništvu Grada, one dolaze ovaj mjesec i trebale bi Zagrebu omogućiti jedan oblik samostalnosti u zbrinjavanju otpada. Također, plan je i odlagalište na Jakuševcu zatvoriti u roku od 5 do 7 godina, zaključuje Vić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Gradska posla

Uvijek provjereno i bez zadrške - o gradu i onima koje financiramo prirezom : "Gradska posla" slijede stope rado slušanih emisija Radio Sljemena gradske tematike. Budite s nama utorkom od 10 sati i 30 minuta. Urednik je Ivan Fedor.

Poslušajte u Slušaonici